Јовановић: После победе Куртија потребан консензус о реинтеграцији КиМ

Kosovo-online
08. октобар 2019.
Јовановић: После победе Куртија потребан консензус о реинтеграцији КиМ

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је после  изборне победе лидера Самоопредељења Аљибина Куртија важно видети да ли ће се у Србији “коначно направити консензус о неопходности реинтеграције јужне покрајине у уставно-правни поредак Републике Србије  и направити стратегија како то и у ком временском периоду извести“.

Он је за српски портал Косово-онлине рекао да се Курти још одстудентских дана исказао као тврди сепаратиста, али да то и није битно јер је међу Албанцима увек постојао консензус “када је реч о отимању јужне српске покрајине”.

“Могуће је да ће таксе бити укинуте, или у намању руку суспендованеали ако је судити по ономе што је Аљбин Курти најављивао упредизборној кампањи, до обнове дијалога не би требало брзо да дођенити делује, из садашње перспективе барем, да такозвано разграничење може бити опција коју ће Курти озбиљно узети у обзир“, оценио је лидер ДСС-а.

Коментаришући победу Српске листе и освајање свих 10 мандата, Јовановић је казао да је идеја да Срби буду јединствени на КиМ је сама по себи исправна и од изузетног је значаја јер не можемо себи да дозволимо луксуз поделе.

„Утолико ме не жалости превише што је српски корпус, формално барем,остао неподељен. Напротив. Проблем је међутим што је Српска листа – осим што је воде људи проблематичних односно криминалних биографија – стављена у функцију погубне политике коју води званични Београд тј.политике разграничења односно предаје КиМ алабанским сецесионистима“,закључио је Милош Јовановић.