Јовановић: Не идемо на састанак, сами треба да решавамо своје проблеме (видео)

ДСС
09. октобар 2019.
Јовановић: Не идемо на састанак, сами треба да решавамо своје проблеме (видео)

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да та странка неће учествовати у разговорима власти и опозиције уз посредство европских парламентараца и да сматрају да Србија сама у оквиру својих институција треба да решава проблеме.

"За нас одлука да не одемо на разговоре нема везе са резервисаним ставом по питању бојкота ни са нашим хладним односима по питању евроинтеграција, али има везе са ставом нашим да унутрашње проблеме и питања морамо да решавамо ми сами у четири зида наше куће, искључиво у институцијама система Србије и политичких актера ове земље", рекао је Јовановић.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије истакао да је просто испод части и достојанства за земљу да странци морају да долазе да посредују у нечему што су унутрашња питања једне земље.

Јовановић је навео да нема разлога за учествовање јер како је оценио постојећи прописи су релативно задовољавајући, а проблем је њихово непоштовање и што је Србија претворена у партијску државу и што странке контролишу мање више све.

"Док се не ослободимо од тога држави ништа неће кренути на боље", рекао је Јовановић.

Посланик ДСС Дејан Шулкић рекао је да власт жели да ЕУ дисциплинује опозицију, а да опозиција од ЕУ очекује да "укроти" власт, а да је уствари потребно да Србија сама у оквиру својих институција решава проблеме.

Председник ДСС осврнуо се на изјаву победника косовских парламентарних избора Аљбина Куртија да албанско уједињење мора да се деси и да се Косово кроз неку врсту федерације интегрише са Албанијом, наводећи да зна да та идеја није само његова и да Србија мора на то да реагује.

"Због тих тежњи Албанаца да заиста направе велику Албанију, мислим да је крајње време да ми у Србији почнемо да градимо консензус о реинтеграцији јужне српске покрајине у уставно-правни оквир Србије. Када говорим о начину реинтеграције мислим да као народ не смемо да искључимо ниједну опцију, јер у супротном ћемо показати слабост што ће нам сви стоструко наплати и себи ћемо накачити геополитичку беду на врат", рекао је Јовановић.

Он је истакао да Србија мора јасно да каже да од "тог посла нема ништа" и да ако им падне на памет да реализују тако нешто "може јако скупо да их кошта".