Јовановић за Новости: Свака част Вучићи и Ђиласу, али ја бих нешто друго

Вечерње новости
14. октобар 2019.
Јовановић за Новости: Свака част Вучићи и Ђиласу, али ја бих нешто друго

Због чега ДСС прави нови покрет на политичкој сцени и на кога рачунате да би могао да Вам се придружи?

Зато што овако заиста више не иде и то сви знамо. Свака част и Вучићу и Ђиласу, много су добри и дивни али ја бих ипак нешто друго, ново и боље. Ми смо у странци извршили смену генерација, истински почели да градимо један нови ДСС и сада настављамо са оним што ми је било у глави од почетка – а то је да окупимо што већи број појединаца и организација који су свесни чињенице да за оздрављење Србије неће бити довољна само промена актуелног режима већ да је неопходна промена целокупног политичког система.

Са Шапићевим СПАС-ом нисте постигли договор о савезу. Да ли је истина да је он тражио да буде лидер нове заједничке политичке организације?

То више није важно.

Мислите ли да ће међустраначки дијалог којим посредује ЕУ, а у коме ваша партије не учествује, допринети побољшању изборних услова?

Ми у томе не учествујемо јер сматрамо да сопствене проблеме морамо сами да решавамо, без страних посредника. А сам дијалог ће допринети побољшању изборних услова у оној мери у којој то режим Алкесандра Вучића буде дозволио, ни мање ни више.

На изборима 2016, ДСС је била на заједничкој листи са покретом Двери. Верујете ли да ће на парламенатрним изборима 2020. прећи цензус ако изађе самостално?

Ако донесемо одлуку да изађемо на изборе, борићемо се, не за цензус, већ за најбољи могући резултат и то као Спартанци ако треба. Немамо проблем са тим. Знамо ми да на овој ојађеној српској политичкој сцени немамо савезника, ни ја лично нити организација коју водим. Наши једини савезници су грађани Србије од којих ћемо тражити поверење и којима ћемо понудити озбиљан програм како би превазишли ово наше свеопште посрнуће.

Очекујете ли да ће специјални изасланик председника САД за дијалог са Приштином Ричард Гренел дати шансу за праве преговоре, или ће, као и до сада, у том процесу све ићи у корист косовске стране?

Једино што очекујем је да се ми као Срби коначно тргнемо и да почнемо да радимо на стварању консензуса о неопходној реинтеграцији наше јужне покрајине у уставноправни оквир Републике Србије. Доста је било са глупостима и мишљењем да су Арнаути јачи од нас. Дошло је време да разрадимо озбиљну стратегију ефективног повратка српске власти на целини државне територије. Људи морају да знају и схвате да ће нас свака слабост – воље, духа, памети или оружја – коју покажемо данас, скупо, прескупо, коштати у будућности.