Јовановић за Блиц: Од политичке сцене смо направили брлог!

Блиц
31. октобар 2019.
Јовановић за Блиц: Од политичке сцене смо направили брлог!

Покрет се зове „Метла 2020“, кога то хоћете да почистите? 

Хоћемо првенствено да поспремимо ствари, да Србију доведемо у ред јер сви видимо и сви знамо да овако више не иде. Направили смо брлог од политичке сцене, фарсу од политичког дијалога и пародију од државе. А да бисмо почели да уређујемо земљу, морамо прво да почистимо партитократску пошаст у Србији. Нису проблем политичке странке као такве, проблем је начин на који оне код нас функционишу. Заробиле су и отеле државу, отуд партијско запошљање, отуд контрола финансијских токова од стране странака на власти, отуд ужасна медијска сцена коју оне контролишу. У општем смислу, хоћемо да почистимо сву ону прљавштину која постоји у српском друтву, од корупције па на даље. Метлу немам ја, метлу држе грађани у својим рукама, и ми од њих тражимо поверење да ствари мењамо. 

Зашто биграђани баш вама дали поверење, по чему сте другачији?

По свему! Почев од биографија па до тога да никада нисмо имали одговорност за вођење државе. Нити ја, нити било ко други у покрету, није никада седео у министарској фотељи. Имамо своје каријере и послове од којих живимо, сви смо ту из чистих побуда и жеље да нешто променимо. Ако је једини избор да бирамо између садашњих и бивших министара, онда ми избор немамо. И најважније, нудимо конкретна решења али прво морамо да се решимо партитократије јер ни најбољи програм за економију или социјалну политику не може да се реализује без тога.

Многи су то обећавали,али нису спровели. Како мислите то да спроведете?

-Променом изборног система на првом месту. Потребно је омогућити грађанима да коначно бирају  своје представнике по имену и презимену, дакле увести већинске елементе у изборни систем.   

Шта ћемо добити тиме?

-Квалитетнију политичку сцену, већу одговорност, људи ће тачно знати за кога гласају па ако изаберу Марјана Ристичевича, онда ће бити ту јер то народ жели а не да се Ристичевић нађе у Скупштини само зато што се угурао на неку страначку листу а да нико никада није конкретно гласао за њега. Добићете чланове странака који не црпе снагу искључиво од лидера, већ и од свог сопственог имена. Тиме ће се разбити снага и компактност страначких организација које више неће моћи да разорно утичу на свеукупан јавни живот као што то данас чине. Све државе које су имале паритократију, су на овај начин решавале тај проблем.

Ипак, када се појавила вест, могло се чути да је покрет направљем чисто због цензуса?

Ништа искреније на политичкој сцени од овога покрета нема. Да смо хтели, могли смо да се спојимо са неком странком, а има их са којима смо то могли да урадимо, али нисмо. Ово је тежи пут за све нас који смо ово започели, почев од Јована Филиповића, професора на ФОН-у који предводи ГЕПС, Злате Ђерић илиНовице Антића који као појединац храбро и часно улази у ову борбу. Биће ту и многих других. 

Значи, преломили сте да излазите на изборе?

Не, ту одлуку још нисмо донели. Циљ нам је да наметнемо теме, идеје и решења. Промена система је суштина. Ако дођемо до закључка да ћемо изласком на изборе брже доћи до тога, изаћи ћемо. Ако бојкот можда може боље да допринесе променама које желимо, онда идемо са бојкотом. Нама је циљ да изађемо из оквира који нам се намећу. И Вучић и Ђилас су супер, напросто су дивни, али нама треба нешто ново. Мислим да је то већински став нормалне Србије.

Шта кажете на критике, које долазе и из СЗС, да се изласком на изборе помаже, ради за Вучића?

Не занимају нас јер се не бавимо политиканством. Долазиће критике и од Курте и од Мурте али ја не заборављам да су они сви често радили заједно, почев од слагања о прихватању Бриселског споразума 2013. године и боље да не набрајам даље...

Да ли је овај покрет отклон од старог ДСС-а? Колико везе има са некадашњим ДСС-ом?     

Ма није више важан ДСС. Говоримо о судбини земље и потреби да се ствари коренито, системски промене ако желимо да опстанемо као народ. О потреби да се окупи све здраво што је остало. То смо започели да радимо у Новом ДСС-у: извршили смо смену генерација у странци. Једина смо политичка организација која је то урадила. Вучић је био министар још деведесетих, сви лидери СЗС су такође дуго били министри, можете да промените име странке, али ако не промените људе, ништа. Ми управо правимо окупљање нових људи! 

Међу ретким политичарима сте који немају твитер?

Немам га и не пратим га јер је то једна велика кафана на отвореном где људи углавном анонимно дају коментаре. Једноставно, то је неозбиљно место или средство, како хоћете, за јавну расправу.