Велимир Гавриловић: ДСС зна како да унапреди животни стандард грађана Србије

ДСС
04. новембар 2019.
Велимир Гавриловић: ДСС зна како да унапреди животни стандард грађана Србије

ДСС зна како да унапреди животни стандард грађана Србије. Показали смо то на делу.

Највећи раст плата у Србији остварен је за време када је Владу Србије предводила Демократска странка Србије. На почетку прве Владе ДСС, у мају 2004, просечна плата у Србији износила је око 188 евра. У мају 2008, последњем месецу друге Владе ДСС, просечна плата у Србији је износила 399 евра. За те 4 године спровођења политике ДСС, просечна плата у Србији повећана је чак за 112%; другим речима, више је него дуплирана.

Када нам грађани Србије поново укажу поверење, поновићемо економску политику која је дала резултате. Подсећамо, у јулу ове године просечна плата у Србији износила је 467 евра. То значи да је током влада Демократске странке и Српске напредне странке просечна плата, у периоду дужем од 11 година, порасла свега 17%! То је најбољи показатељ последица владавине поменутих странака.

Србија је по животном стандарду на запећку региона, упркос хвалоспевима СНС и СПСЖивотни стандард се обично мери бруто друштвеним производом по глави становника. Ради исправнијег поређења, уводи се и паритет куповне моћи становништва. БДП Србије по глави становника и у паритету куповне моћи износи 16.035 долара. У Црној Гори је овај показатељ 17.278 УСД, у Бугарској 19.321 УСД, у Хрватској 23.637  УСД, у Румунији 24.544 УСД, у Мађарској 28.243 УСД, а у Словенији 32.743 УСД. Поређењем са овим државама региона, грађанин Србије зарађује двоструко мање новца од простог просека грађана ових земаља. Само се у БиХ и Северној Македонији зарађује нешто мање него у Србији.

Србија се дакле, по животном стандарду налази на запећку региона, а не у сјајном процвату како нам преко медија описује председник Вучић.

Ако животни стандард посматрамо у ширем смислу, па поред материјалних и радних услова укључимо и слободе и права човека, ситуација у Србији је још лошија. Власт у Србији спроводи апсолутну контролу телевизија са националном фреквенцијом. Сваки појединац који изражава слободну, критичку мисао у друштву је сатанизован одвратним, измишљеним кампањама таблоида који су под непосредном контролом власти.

Конкретне мере ДСС за подизање животног стандарда грађана Србије

1. ДСС би одмах по доласку на власт ослободила медије у Србији. Највећи степен медијских слобода у Србији је постојао управо за време док је Владу Србије водила ДСС. Слободна размена мишљења, јавно сучељавање идеја и економских програма је драгоцено.

2. Усмерићемо се на даљу изградњу повољног пословног амбијента и институција у држави, које су озбиљно урушене, нарочито у последњих 7 година владавине СНС и СПС. Без озбиљних, независних и професионализованих институција нема јасних правила ни у држави, ни у привреди. Исправићемо назадне прописе и укинути непотребне законе. Српска држава и привреда болују и од пренормираности. Без ваљаних и јасних правила, тржишна привреда не може да изнедри оптимална решења и не може одрживо да расте. Само одрживи привредни раст, вођен приватним инвестицијама доводи и до новог запошљавања и до дугорочног раста плата грађана, те подизања животног стандарда.

3. Укинућемо дискриминацију домаћих привредника и неселективне, вишемилионске субвенције које уживају страни инвеститори у Србији. Неразумна је и неморална садашња пракса власти да се из пореза које прикупи од привредника субвенционишу страни инвеститори чак и у делатностима које представљају директну конкуренцију домаћим привредницима. Ова сива зона пресипања новца из буџета Србије (односно из пореза који плаћају грађани) у приватне џепове инвеститора не завршава се на износима који су јавно доступни. Вишеструко су већа дотирања преко јавних предузећа и бесплатних или багателних комуналија (струја, гас), као и поклањања државног грађевинског земљишта и јавно финансиране инфраструктуре за подобне инвеститоре (највећи је ту пример дотирања арапских инвеститора у тзв. „Београду на води“).

4. Уместо расипничке „СНС-СПС државе“ која немилосрдно троши све оно што створе привреда и грађани у Србији, успоставићемо штедљиву и одговорну државу која је усмерена на ефикасно вршење својих основних улога у друштву. Републичка власт, заједно са локалним подружницама те исте власти потроши око 43% бруто друштвеног производа (уз релативно ниска социјална давања). СНС и СПС са овако високом јавном потрошњом убијају приватну потрошњу и приватне инвестиције.

Управо приватна потрошња и приватне инвестиције воде одрживом економском расту и увећању животног стандарда. Код приватних инвестиција најзначајније су домаће инвестиције која само треба да буду потпомогнуте страним улагањима. Озбиљнијих домаћих приватних инвестиција у Србији, у оваквом амбијенту који креирају СНС и СПС, практично и нема.

5. Извршићемо прерасподелу плата у јавном сектору – професије које представљају темељ озбиљне државе која промишљено гради своју будућности морају бити пристојно плаћене; ту пре свега мислимо на учитеље, наставнике и професоре, медицинске сестре и докторе, професионалне војнике и официре, на безбедносне службе и полицију. Новац за подизање плата овим професијама одвојићемо из уштеда које ћемо остварити на дебирократизацији јавних служби и укидању непотребних, измишљених надлежности и партијског запошљавања у јавном сектору. Смањићемо гломазну јавну администрацију и на тај начин подићи плате чиновницима који имају адекватно образовање и радне резултате.

6. Остварићемо уштеде на разним нивоима државне потрошње чиме ћемо омогућити смањивање пореза у средњем року. Новац ћемо уштедети и одустајањем од мегаломанских, непотребних пројеката ове власти попут тзв. „Националног стадиона“ који ће, по речима председника Вучића, пореске платише коштати најмање 200 милиона евра.

Такође, јавна предузећа ће морати вишак новца из добитка да враћају у буџет Србије. Неће се десити ништа слично куповини кабловског оператера “Коперникус Тецхнологy” од стране Телекома Србија који је заправо велика пљачка овог државног предузећа. Телеком Србија је купио овог приватног кабловског оператера по невероватној цени од 195 милиона евра. Тиме је ово приватно предузеће више него преплаћено. Ако Телеком има вишкове новца, могао је добитак да расподели и уплати власнику – држави Србији у њен буџет. Омогућићемо услове за независно судство које ће процесуирати оваква недела.

 

Аутор текста: Велимир Гавриловић, члан Председништва ДСС