Метла 2020: Иницијатива „Мали Шенген“ је преурањена и у неким деловима за Србију неповољна

Метла 2020
13. новембар 2019.
Метла 2020: Иницијатива „Мали Шенген“ је преурањена и у неким деловима за Србију неповољна

Покрет „Метла“ сматра да је иницијатива за закључивање споразума неформално названог Мали Шенген, који треба да замени ЦЕФТА споразум, преурањена и неспроводива у околностима нерешених политичких проблема међу државама тзв. Западног Балкана, што се већ показало неприхватањем учешћа од стране Црне Горе и подељеног, нејасног става БиХ, као и нао снову искуства са недоследним спровођењем и честим кршењем ЦЕФТА споразума.

Поставља се и питање да ли би данас, како је то учињено са ЦЕФТА споразумом 2006. године, УНМИК потписао међународни уговор који сео дноси на обавезе приштинске власти. Уколико не, па би то потписали представници сецесиониста на Косову и Метохији, такав споразум би био у супротности са Уставом Србије и Народна скупштина Републике Србијене би могла да га ратификује, па не би ни ступио на снагу.

Иначе у нормалним политичким и геополитичким околностима, Покрет Метла 2020 сматра да је смислена иницијатива за закључивање споразума са државама тзв. Западног Балкана са којима Србија има суфицит у спољно трговинској размени. Исто тако, од користи би било и јачање сарадње у области борбе против транснационалног криминала и у областимиграција.

Међутим, са становишта српских интереса недовољно је промишљена идеја о заједничким радним дозволама и аутоматском признавању квалификација и диплома без додатних процедура. Покрет „Метла“ сматра да недостатак радне снаге у појединим областима, на које се позивају они који се залажу за потпуну либерализацију кретања радне снаге, може и треба да се реши ефикасним одобравањем привременог боравка и радних дозвола страним држављанима на захтев послодаваца.

Такође, признавање квалификација и диплома треба да буде одлука и одговорност послодаваца, изузев у делатностима од посебног значаја за државу и када је у сврху наставка школовања.

У Покрету Метла 2020 налазе се Демократска странка Србије, Тим за Живот Злате Ђерић, председник Војног синдиката Новица Антић, Група запросперитет и локални покрет Староседеоци из Краљева.