Јовановић: Ако држава није правна, она није држава уопште

ДСС
02. децембар 2019.
Јовановић: Ако држава није правна, она није држава уопште

Један од лидера Покрета "Метла 2020" и председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је да очекује да се на примеру тужбе за повреду угледа и части против директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића покаже да у Србији постоје независно правосуђе и правна држава.Данас је одржано припремно рочиште у Првом основном суду по Јовановићевој тужби, који гони Ђурића због његове изјаве у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије (РТС) да је лидер ДСС "украо два стана на Врачару".

"Очекујем да се покаже да у Србији постоји каква-таква правна држава. Да се људи који се баве јавним послом заштите од клевета, јер оно што је Марко Ђурић урадио јесте најобичнија клевета", казао је Јовановић након претреса у суду.

Он је додао да Ђурић није рекао да је политика ДСС глупа или да он лично није леп или паметан, што је, каже Јовановић, прихватљиво када се неко бави јавним послом, већ је Ђурић казао да сам украо станове.

"То је нешто што је директна повреда угледа и части. Мене су људи после питали на улици да ли је истина или није, а сутра можда моја деца треба да одговарају за нешто што је лаж једног човека против мене", додао је један од лидера Покрета "Метла 2020".

Према његовим речима, случај је потпуно чист и јасан и зато очекује да суд уради часно и независно свој део посла и стане на страну закона и права.

"У супротном, ако се дозволи све, ако нема баријере права, ако клевете могу слободно да се износе без последица, онда ствари по дефиницији могу да ескалирају ван вербалне сфере јер држава која није правна, није уопште држава", закључио је Јовановић.

Следеће рочиште је заказано за 27. април 2020. године.