Пресуда Урошу Јанковићу је нестручна или последица притиска на суд

Mондо
06. децембар 2019.
Пресуда Урошу Јанковићу је нестручна или последица притиска на суд

Председник Демократске странке Србије о пресуди којом је бивши потпредседник београдске општине Чукарица Урош Јанковић осуђен на 2 године због оптужби да је преварио голмана Владимира Стојковића у вези са продајом плацева на тој општини.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да пресуду функционеру те странке Урошу Јанковићу за кривично дело преваре види као "озбиљну нестручност или несавесност судије", "неку врсту политичког притиска" или и једно и друго истовремено.

Виши суд у Београду донео је у четвртак првостепену пресуду којом је Јанковић осуђен на две године затвора за превару голмана ФК Партизан Владимира Стојковића којем је, како је навео суд, продао туђе плацеве у Макишком пољу.

Јовановић је за агенцију Бета рекао да у том "кафканијанском процесу" има пуно нелогичности те да не сумња да ће апелацијом пресуда "бити доведена у свој ред".

"Главни окривљени (Владимир) Ђурковић признао је кривицу и у споразуму са тужилаштвом навео да Јанковић нема везе са спорним парцелама. Оштећени Стојковић је казао да је Јанковић невин и извинио се на суду што се 'огрешио' о њега", рекао је Јовановић.

Голман Партизана Владимир Стојковић је средином јуна ове године пред судом рекао да се огрешио о Уроша Јанковића.

"Од момента кад сам пријавио превару, десило се доста тога. Размишљао сам и схватио да сам се огрешио о Уроша Јанковића. Ја сам тада њега видео као главног кривца, био сам увређен и повређен, био је човек коме сам веровао и зато сам у неким стварима мало пренаглио. У том тренутку то је био мој лични утисак, али желим да спавам са мирном савешћу. Главни кривац, према мом мишљењу је Ђурковић, који се представљао као адвокат. Он је манипулисао мноме. Посвађао је мене и Уроша. Мислим да он мене није преварио, да он нема везе са пет проблематичних парцела, мислим да он није имао увид ко су њихови власници. Сву документацију је водио Ђурковић", рекао је тада Стојковић.

Председник ДСС је у изјави агенцији Бета истакао и да "сви материјални докази потврђују да Јанковић нема никакве везе са том преваром", "а добио је тежу пресуду него човек који је признао кривицу".

"Нико не може да вас уништи као несавесни и нестручни лекар и несавесни и нестручни судија - а ја мислим да их имамо, нажалост, више него што треба у једној држави. Овај случај то потврђује", оценио је Јовановић.