Јовановић за Новости: Неопходна је МЕТЛА да почисти корупцију!

Вечерње новости
16. децембар 2019.
Јовановић за Новости: Неопходна је МЕТЛА да почисти корупцију!

Милош Јовановић, лидер ДСС и члан председништва новооснованог покрета "Метла 2020": Окупљамо људе и организације који желе промене

Изборни услови сигурно могу донекле да се побољшају, и очигледно је да ће бити неких нормативних помака. Суштина је, међутим, другде, у медијима и притисцима на људе који су запослени у јавном сектору. Али нико од нас у покрету није Калимеро па да кука на неправду. Свакако ћемо се борити.

Овако Милош Јовановић, лидер ДСС и члан председништва новооснованог покрета "Метла 2020", одговара на питање којим путем се може доћи до побољшања изборних услова и да ли је то оствариво до 3. маја, крајњег рока за излазак на биралишта. 

Критикујете медије, али не учествујете у акцијама СзС као што је била блокада РТС.

- Услови не могу никако бити добри када имате читаве медијске куће које су се претвориле у пропагандне сервисе. А да ли је свака реакција на такво стање примерена и сврсисходна, то је већ друго питање. Свакако није добро када страст превлада разум, а лично однесе победу над начелним.

* Шта би била предност учешћа покрета "Метла" на изборима, а шта ако их бојкотује?

- Независно од питања евентуалног учешћа на изборима, било је важно наставити са окупљањем нових људи и организација које желе корените промене. Најважније је да омогућимо људима да бирају своје представнике по имену и презимену. Само слабљењем моћи партија успећемо да се изборимо са страначким запошљавањем, корупцијом, намештеним тендерима, исисавањем новца из буџета, канцерогеним утицајем странака на медије и правосуђе... Такве промене тешко могу да изнесу људи који су садашњи или бивши министри.

* Хвалите се сменом генерација у ДСС, ко су та нова лица?

- Много је људи ушло у нови ДСС. Од историчара Милоша Ковића, преко писца Слободана Владушића, до професора Атлагића или првака Опере Народног позоришта Мише Јовановића. Са покретом "Метла 2020", окупљање се наставило. Ту су Новица Антић, председник Војног синдиката, Злата Ђерић, Иван Матовић, који води локални покрет у Краљеву... Недавно смо потписали споразум и са Покретом слободних синдиката Србије, а биће још присталица.

* Победа Џонсона у Великој Британији убрзаће њен опроштај од ЕУ. Како ће то утицати на процес евроинтеграција Србије?

- Такозване евроинтеграције Србије напросто нису тема, и зато хајде да се бавимо собом.

* ЗБОГ чега сте за повратак обавезног војног рока?

- Лично мислим да је служење војног рока дужност и важно искуство у животу мушкарца, као и да рочни састав доприноси јачању безбедности земље. Тешко се може говорити о снажном систему одбране без попуњених јединица и постојања резерве.