Позивамо Владу да обустави даље активности на продаји Комерцијалне банке

Метла 2020
18. децембар 2019.
Позивамо Владу да обустави даље активности на продаји Комерцијалне банке

Позивамо Владу Србије да одоли свим спољним и унутрашњим притисцима и донесе једину рационалну одлуку о обустави свих даљих активности на продаји Комерцијалне банке.

Интереси ЕБРД, ММФ-а и Светске банке, као ни лични интереси појединих чланова Владе не смеју да однесу превагу над интересом државе да задржи могућност утицаја државе на дешавања у финансијском сектору и финансијски систем задржавањем власништва ове профитабилне банке.

Комерцијална банка, која захвата 11 одсто банкарског тржишта Србије, послује стабилно и остварује раст, натпросечно је ликвидна и капитализована, већ три године остварује годишњу добит од преко 70 милиона евра и представља стуб стабилности банкарског тржишта. Једноставно, таква банка не сме да се прода, јер би се тиме целокупна контрола финансијског сектора препустила странцима, са несагледивим негативнм последицама.

У таквим околностима најмање је важно што су обавезујуће понуде потенцијалних купаца некоректно ниске и крећу се око износа седмоструке годишње добити банке. Далеко је важније да се ниво контроле државе над финансијским сектором задржи макар на постојећем нивоу, а то би се продајом Комерцијалне банке неповратно изгубило.