Јовановић: И после Вучића може доћи неко ко неће бити бољи, проблем системски

n1
22. децембар 2019.
Јовановић: И после Вучића може доћи неко ко неће бити бољи, проблем системски

Лидер ДСС и члан Представништа Покрета "Метла 2020" Милош Јовановић рекао је у Дану уживо да "није неко ко је оптерећен Александром Вучићем". "Јесам опозиција, можда и најоштрија, али и после Вучића може да дође неко ко неће бити много бољи, проблем је системске природе. Прва ствар коју бисмо ми урадили је промена изборног система, односно обезбедити грађанима да гласају за људе по имену и презимену", каже он.

Како је рекао Јовановић, улога ДСС и Покрета "Метла 2020" на политичкој сцени Србије је "отржењујућа, лековита, сврсисходна".

"Ми свакако јесмо извршили смену генерација, мислим да је то преко потребно Србији, председник је био министар 1998. године, већи део опозиције је био на функцијама, а имате прилично лоше резултате, низ афера које су недопустиве у иоле демократском друштву - Крушик, докторат Малог... Улога новог ДСС и Покрета "Метла 2020" је да пруже неку свежину и нова лица, заиста је урађена смена генерација", каже Јовановић.

Додаје да је можда чак и значајније, или подједнако важно, да отворе неке теме, дају неку дијагнозу и неке лекове како превазићи ово.

"Нисам неко ко је оптерећен Александром Вучићем, јесам опозиција, можда и најоштрија, и после Вучића може да дође неко ко неће бити много бољи, проблем је системске природе. Прва ствар коју бисмо ми урадили је промена изборног система, односно обезбедити грађанима да гласају за људе по имену и презимену", каже он.

Истиче да мисли да су нова лица неопходна, а да ће се бирачи сами определити.

"Обрни окрени, ова која имамо сада не ваљају. Да имам за кога да гласам, не бих се бавио политиком", наводи Јовановић.

Говорећи о бојкоту избора, рекао је да је врло резервисан према тој идеји.

"Чини ми се да не може бити сврсисходан, не може дати резултат. Чини ми се да не постоји та енергија, воља, снага, чини ми се да нема енергије за успешну ванинституционалну борбу, која је неопходна се бојкотују избори", каже.

Истиче да ће, када избори буду расписани, Председништво Покрета "Метла 2020" донети одлуку, али да је он лично ближи идеји изласка на изборе.

"Не видим чиме бојкот може да допринесе. Услови не могу да се промене, ја сам давао врло конкретне сугестије СзС како протести могу да уроде плодом, нажалост тако нешто се није десило, потенцијал протеста нисмо искористили, то је наша неспособност. За боље услове се нисмо изборили", истиче.

Како је рекао, излазак на изборе је сврсисходнији од бојкота.

"Постоји могућност да вас изаберу негде, да дођете у позицију да можете да се чујете, да имате нека упоришта у земљи. Не занима ме мандат, занима ме да урадим нешто за земљу", рекао је Јовановић.

Осврнуо се и на међустраначки дијалог под покровитељством ЕУ. Сматра да личне проблеме не треба износити пред странце.

"Можемо сами да их решимо. Јако добро познајем Запад, има довољно својих проблема и не успева да их реши. Не видим зашто не бисмо сели сви, а када то није случај, борићемо се свако својим средствима. Неће се срушити ни ова, ни било која власт преко ноћи, то је процес", каже он.

Каже да европарламентарци не могу да виде све.

"Видели сте извештаје, некад су критични, некад нису. Позвали су СзС да промени одлуку о бојкоту. Ја сам рекао да ће бити нормативних помака, али ону суштинску ствар - клијентелизам, капиларне гласове, медијску слику, то не могу да виде, не могу толико добро да виде, а то су страшне ствари", каже он.

Каже да би резултати, ако изађе на изборе, били много гори него у нормалним условима.

"То значи 'боље ишта него ништа' за Србију. Мислим да се врло непромишљено ушло у причу о бојкоту, дало се властима све време овог света, режиму да полако, али сигурно делегитимише причу о бојкоту, дотле да ЕУ каже да услови нису толико лоши и позове да се одустане од бојкота", рекао је.

Како је рекао, алтернативе су - бојкот који је лош или излазак у нефер условима.

"Властима бојкот омогућава двотрећинску већину без икаквог ризика. Не знам шта власт жели, знам шта је добро за Србију и све нас, био сам нажалост у праву за протесте", каже.

Објашњава да су грађани Србије "заморени српским политичарима".

"Кад бих рекао да ми се гади српска политичка сцена, не бих много слагао. Мислим да фали много квалитетнијих људи, потребно је да се освежи прича квалитетнијим људима", каже он.

Истиче да је и њему као грађанину, као Србину, "битно да има уређену државу".

"Овде је системски проблем, не могу из позиције опозиције да мењам систем. Да бисте мењали било шта морате да постанете власт, са места опозиције по дефиницији ствари не можете ништа да направите. Ствари се мењају оног тренутка када дођете у позицију да их мењате", рекао је Милош Јовановић.