Јовановић: Уместо приче о цензусу, увести већински изборни систем

Метла инфо
16. јaнуар 2020.
Јовановић: Уместо приче о цензусу, увести већински изборни систем

Члан Председништва Покрета Метла 2020 и лидер ДСС-а Милош Јовановић изјавио је да су промене у изборном систему потребне, али да оне треба да значе увођење већинског изборног система.

Јовановић је за дневни лист Данас, поводом најаве власти да ће смањити цензус на изборима, рекао да се о таквим стварима воде разговори међу политичким партијама а „не сервирају се арбитрарно, из политикантских разлога“.

„Промене јесу потребне, али тако што ће бити уведен већински изборни систем, односно тако што ће грађанима бити омогућено дабирају људе (именом и презименом)“, истакао је један од лидера Покрета Метла2020.

Он је додао да би тако грађани знали ко суњихови представници и од кога могу да траже одговорност.

Већински изборни систем је у Србији важио само на првим вишестраначким парламентарним изборима 1990. године, када је земља била подељена на 250 изборних јединица и тада се гласало директно наизборним јединицама за конкретне представнике политичких странака.

Након две године, 1992. закон је промењен и усвојен је нови који је увео пропорционални изборни систем, где се гласа за страначке листе, без конкреног изјашњавања за посланике по имену и презимену.

Тада је уведен и изборни праг од 5 одсто,колико је једна листа морала да освоји да би ушла у парламент. Идеја владајуће СНС је да се сада тај цензус смањи на 3 одсто.