Поповић за Блиц: Шта ће бити дан после бојкота?

Блиц
05. фебруар 2020.
Поповић за Блиц: Шта ће бити дан после бојкота?

1. Да ли је ДСС ближе бојкоту или изласку на изборе?

О томе ће одлуку донети органи странке, ја нисам њихов члан. Имам своје мишљење, оно не мора да буде подударно са ставом већине. Одлука опозиционих странака јесте тешка, ни одлука о бојкоту, ни одлука о изласку на изборе нису без мана, нема овде добрих, већ само лоших одлука. Да живимо у демократском друштву, питање изласка или бојкота се не би ни постављало. Није се постављало 2004., ни 2007., ни 2008. Сама чињеница да ова дилема постоји, говори о карактеру и друштва и власти.

2. Зашто мислите да бојкот није решење?

Мени је лично најближе решење које је заговарао г. Вукадиновић, две опозиционе листе, једна евроунијатска, друга која се залаже за слободну Србију, и борба за што је могуће већу излазност, а не њено обарање. Опозиција увек, без обзира на све друго, има шансе када излазност расте, не када пада. Осим тога, уколико не желите да власт добијете на улици, морате ићи, колико год се дуго може, изборним путем. Чак и у тешким, готово немогућим условима. Поновићу оно што је већ речено, шта ће они који бојкотују радити дан после? Јесу ли у стању да доведу до суштинске грађанске непослушности и тако доведу до избора? Њихове досадашње активности ми једноставно не дозвољавају да верујем да је то могуће. Да ли они који су за бојкот дозвољавају могућност да можда греше у процени, јер свако од нас греши? Или, као СНС, имају комунистичку мантру о својој непогрешивости и апсолутном ништавилу свих оних који у ту непогрешивост сумњају? Па највећи је део СЗС-а својевремено веровао да су „Европска Унија и Косово два одвојена колосека“.

3. А да ли постоје услови за поштене изборе?

Не, и ту сам потпуно сагласан са оним делом опозиције који о томе говори. Урушене су институције, укупна медијска слика је, по моме суду, најгора од пада Берлинског зида, слобода говора је угрожена, а на примерима попут оног господина Обрадовића, видимо и да су угрожене слободе после говора. Живимо у земљи у којој не постоји елементарна сигурност, може да се гради без дозволе и да се не руши, може да се маршира престоницом у фантомкама са све багерима и руши без последица, може да се крши Устав, стотине убица могу, по тврдњама државе, да се шетају Јајинцима, спремају атентат на садашњег председника државе, а да полиција никога од њих не ухапси. Нема поштених избора ако нема озбиљног дијалога између власти и опозиције око најзначајнијих тема у Скупштини, али и ван ње, у јавности. Нема поштених избора, ако не знамо неке елементарне истине. И стоји критика садашњих власти да се пуно онога због чега се они сада критикују може применити и на власт ДС-а од 2008. године. Ту је СНС у праву. У неким областима због којих су критиковани, сада стање мање лоше. У већини је много горе.

4. Према последњим истраживањима ДСС је на 2,3 одсто. Да ли вас охрабрује најава спуштања цензуса на три одсто?

Суштински је проблем у томе што се изборна правила мењају без икаквог озбиљног друштвеног дијалога. То додатно урушава институције ове земље, и говори о карактеру власти. Нама је потребна темељна промена политичког система, давање реалне власти грађанима, а не странкама, потребна нам је земља у којој ће се људи вредновати према својим знањима и квалитетима, а не према купљеним дипломама и броју страначких прелета и књижица. Могућа корист или штета за неку политичку опцију су неважни. На штети је друштво.

5. Ретко се појављујете у јавности, хоћете ли узети неку активнију улогу у кампањи уколико дефинитивна одлука буде да ДСС иде на изборе?

Уколико је то потребно политици у коју верујем, политици која ће за циљ имати слободну Србију ван ЕУ, која ће склонити евроунијатску заставу са српских институција, политици која ће чврсто свуда и на сваком месту, суштински, а не монолозима на телевизији, бранити Космет у саставу Србије, политици која ће јасно стати иза српског народа и своје цркве тамо где је угрожен, а ових је недеља то у Црној Гори, учествоваћу, као и сваки члан увек у изборној кампањи. Наравно, ако странка учествује на изборима.