Доста је са играма, држава је озбиљна ствар!

n1
13. фебруар 2020.
Доста је са играма, држава је озбиљна ствар!

Покрет "Метла 2020" донео је одлуку да иде на предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе. "Дуго смо размишљали о томе, нисмо ломили преко колена, одлука није била лака. Стављени смо пред два лоша решења - бојкот или излазак. Дошли смо до закључка да нема снаге да се уради нешто ван институција", рекао је председник Демократске странке Србије и члан Председништва покрета Милош Јовановић.

"Бојкот вас осуђује на борбу ван институција. Ђилас је поменуо идеју бојкота негде у јуну, ми од тада расправљамо о томне. Ни у СЗС се није та идеја примила, неки иду на локалне изборе, та чињеница показује да то није била промишљена одлука. Ми смо дошли до закључка да нема другог решења у борби за промене до изласка на изборе, ма колико услови били лоши, а јесу лоши, никад лошији. Ово није питање које ће се решити преко ноћи, Србија ће се упристојити временом, режим ћемо победити корак по корак, да нађемо нека упоришта што у Скупштини, што на локалу", рекао је Јовановић.

Иван Матовић, челник Удружења староседелаца Краљева, каже да спуштање цензуса није био мотив за излазак на изборе, да се о томе разговарало и кад нису знали за идеју о спуштању цензуса и да би на изборе изашли и да је цензус остао 5 одсто.

"Увидели смо да нема енергије у народу да се промени нешто после протеста, да нема идеје да се нешто промени. Бирали смо мање зло, покрет чине нови људи, извршили смо смену генерација, желимо да понудимо једну опцију која ће да заустави лудило", додаје Матовић.

Говорећи о цензусу, Милош Јовановић је рекао да у покрету нису веровали да ће се цензус смањити, јер је то, како је рекао, поигравање с процедурама.

"Када смо схватили да ће се цензус смањити, ми у покрету смо схватили да излазак само може да вас испрља поново, јер је та одлука о цензусу донета самовољно, 90 одсто људи у СНС није знало за то, она је последица директне политикантске игре Вучића у партији шаха с Ђиласом. То ће нама математички олакшати посао, а политички нам је отежао. Жао ми је што се прича о бојкоту неодговорно пласирала, ја сам рекао, чини ми се да начин на који се воде протести не може да да резултат, не може 500 хиљада захтева, онда смо видели свађу у "1 од 5 милиона", конфузију. Ја сам то њима рекао у приватној комуникацији. Мислим да се све ради неодговорно, чини ми се да је идеја бојкота пласирана не као средство против режима, већ као средство у борби опозиције", сматра Јовановић.

Јовановић је подсетио да је вратио мандат, јер је мислио да се његова странка не бори довољно против режима.

"Једини покрет који је суштинска попозиција смо ми. Неки су људи сарађивали с њима, ми никада, Новица Антић је добио отказ од Вулина. Да се уозбиљимо, доста са играма, држава је озбиља ствар, дајте да мућнемо главом и да се боримо за Србију", рекао је Антић.

Он је додао да ће се Покрет "Метла 2020" борити за промене, дати све од себе и да зато траже поверење грађана.

"Да ли ће бити 2 или 22 одсто не знам. имамо свеже људе и јасан програм. Даћемо све од себе за што бољи резултат јер хоћемо јачу Србију", поручио је.

На питање да ли могу да освоје довољан број гласова како би прешли цензус, иван Матовић је рекао да су на претходним изборима две групе грађана у Краљеву освојиле 5,5 одсто гласова скоро без икаквих средстава, што, каже, показује да је могуће ући у парламент. Наводи и да су грађанима понудили неке нове људе.

"То је и један од делова нашег програма, хоћемо да променимо изборни закон, да бирамо људе по имену, а не по странци, онда ће ти људи бити квалитетни јер ће морати да буду поштени. Да имамо представнике из више градова, јер имамо 30-40 градова без иједног посланика, онда ће они зависити од бирача, а не од странке, односно једног човека. У држави не функционишу институције, ни правосуђе, ни полција, већ само један човек, који сада глуми полиграф. Други део је дебеоградизација. Београд је пренасељен, наши градови остају пусти, деца долазе због бољег живота, а нису то људи који не воле своје градове, Србија ће постати Београд, у Србији ће остати да живе пензионери", рекао је Матовић.

Као део економског програма, Милош Јовановић је навео реиндустријализацију земље.

"Наша економија се базира на страним инвестицијама, ниједна привреда се није тако развила, инвеститор је ту да заради и биће ту док има субвенција. Реиндустријализација захтева озбиљну стратегију, да имате развојну банку, да имамо једну банку у државном власништву, да се одржава пољопривреда, повећају субвенције", објаснио је.

https://www.youtube.com/watch?v=YjCBnOoJM8M