Јовановић: Позивам НБС да не да сагласност за продају Комерцијалне банке

Метла инфо
27. фебруар 2020.
Јовановић: Позивам НБС да не да сагласност за продају Комерцијалне банке

Одлука о продаји Комерцијалне банке словеначкој Новој Љубљанској банци нема никакво економско оправдање и вишеструко је штетна за Србију. Зато нема другог објашњења до да је лични интерес надвладао јавни интерес доносилаца одлуке.

Комерцијална банка, која захвата 11 одсто банкарског тржишта Србије, послује стабилно и остварује раст, натпросечно је ликвидна и капитализована, већ три године остварује годишњу добит од преко 60 милиона евра и представља стуб стабилности банкарског тржишта. Једноставно, таква банка не сме да се прода, јер се тиме целокупна контрола финансијског сектора препушта странцима, са несагледивим негативнм последицама.

При свему томе банка је продата за 387 милиона евра, што је тек око 60 одсто књиговодствене вредности.

Парадоксално је да се српска државна банка продаје банци у којој је држава Словенија највећи акционар, уз тврдње да држава није добар власник.

Да би трансакција била закључена неопходна је и сагласност Народне банке Србије. Гувернерка Јоргованка Табаковић је у више наврата истакла да Комерцијалну банку не треба продавати. Уколико сагласност ипак буде дата потврдиће се потпуна надмоћ личних и партијских интереса над институцијама, струком и интересима државе.

Позивам НБС да не да сагласност за продају Комерцијалне банке.