Јовановић: Боље у бој него остати код куће!

Вечерње новости; ФОТО: Ж. Кнежевић
02. март 2020.
Јовановић: Боље у бој него остати код куће!

Челник Демократске странке Србије Милош Јовановић: Бојкот не може да допринесе променама које желимо. Желимо да „Метла“ почисти корупцију, лажне дипломе... и зато смо спремили конкретне мере

Идемо на изборе и имамо јаке аргументе за то. Један од њих је да бојкот не може да успе и да допринесе променама које желимо. А када је тако, немате алтернативу. Колико год били лоши изборни услови, а јесу, јер се на терену види колико је Србија у страху и колико је притисак власти велики, поготово у малим срединима где се гледа ко коме даје потпис подршке, ипак је боље ићи у бој него остати код куће.

Овако Милош Јовановић, лидер ДСС, објашњава зашто су преломили да изађу на предстојеће изборе, као део покрета "Метла 2020", иако су били критичари лоших изборних услова.

* Да ли је одлуку определило то што је спуштен изборни праг?

- Није. Смањивање цензуса на три одсто је урађено на политикантски начин, с обзиром на то да је ово озбиљно изборно питање. Јесте нам математички гледано олакшало, али нам је отежало морално и политички. Када све саберемо и одузмемо, не видимо начин да би ванинституционална борба која би уследила после бојкотованих избора могла да буде плодна.

* Може ли "Метла"да освоји више од три одсто гласова?

- Наравно. И више. Нема већег симбола од метле за оно што је Србији данас потребно: да се почисте корупција, лажне дипломе и слично. Спремили смо конкретне мере, почев од измене кривичног законика, пооштравања казнене политике, дебеоградизације...

* Шта одговарате када опозиционе партије које иду на изборе неки назову "Вучићевим сателитима"?

- То је класична политикантска дисквалификација конкурената и долази углавном од људи који су у протеклих осам година били у некој врсти сарадње са Александром Вучићем и који су гласали за његов буџет, давали кворум, подржали Бриселски споразум... Долази из организације чији ће део очигледно ићи на изборе, као што су Стаматовић и Зеленовић.

* Како гледате на одлуку Зеленовића, а можда и Пауновића, да изађу само на локалне изборе у Шапцу, односно Параћину?

- То је потпуно логично. Мени је невероватно да једна организација као што је СзС није размишљала о томе да је тешко изнети идеју бојкота када иду и парламентарни и локални избори, а имају своје људе који су на власти на локалу. То показује озбиљан аматеризам српске политичке сцене, богами и опозиционе.

* Ко може да буде партнер Покрету "Метла 2020"?

- Нема их много, јер се идеологија изгубила. Сви гледају колико ће да добију лајкова на друштвеним мрежама. Неки који су тренутно јачи не понашају се као да траже партнере, већ вазале. Ако нећете да будете њихов вазал, онда сте им непријатељ. Ако се видите са неким, за владајући режим сте страни шпијун, а ако кажете да је бојкот исхитрена идеја, онда сте Вучићеви. Нисам ни једно ни друго. "Метлу 2020" чине људи који су своји, што је данас најтеже.

НЕМА ЦЕНЕ ЗА КОСОВО

* АКО бисте ушли у скупштину, а Србији би било понуђено решење да призна Косово уз неку "надокнаду", шта би био ваш став?

- Спречили бисмо то и физички уколико би затребало. Изнад Скупштине је Устав Србије и међународно право и не постоји правно ваљани начин да се покрене расправа о признавању Косова у целини или дела покрајинске територије, нити да му се обезбеди место у УН. Нема надокнаде за одрицање од себе.