Јовановић: Идеја бојкота ни у СзС није заживела; Рашковић Ивић: Фарса, не избори

n1
05. март 2020.
Јовановић: Идеја бојкота ни у СзС није заживела; Рашковић Ивић: Фарса, не избори

Неодговорно је бојкотовати изборе ако сматрате да тај бојкот не може да успе, сматра лидер ДСС и члан Председништва Покрета Метла 2020 Милош Јовановић, док потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић тврди да се не може учествовати у "фарси" која се зове - избори.

Говорећи о томе да бојкот предстојећих избора "мора бити тоталан и на свим нивоима" И одлуци о изласку на изборе у Шапцу и Параћину, Рашковић Ивић је навела да "бој мора бити потпун".


"Не може се бити мало трудан, не можете мало бојкотовати, а мало не бојкотовати. Ако крећете у бој за бокот избора онда тај бој мора бити тоталан, а не да на једном месту излазите, а не другом не излазите. Али њих је заиста мало, само један град и једна општина, што се тиче СзС. А ми идемо у бојкот јер нећемо да будемо у овој фарси Вучићевој која се зове избори", рекла је.

Рашковић Ивић је рекла да је дефиницију успешности бојкота дала Маја Гојковић. "...када је рекла да ће СНС да доведе на биралишта 50 одсто грађана Србије. Све што је мање од 50 одсто да изађе на изборе је успешност бојкота", рекла је.

Она је навела и да не замера Саши Пауновићу и Небојши Зеленовићу одлуке које су донели у вези са изборима, али је истакла и да сматра да је требало на време да говоре о својим плановима.

"Али испоставило се да кад кажу бојкот, они мисле бојкот парламентарних, а не локалних избора. Требало је то питање раније да ставе на дневни ред", навела је она.

Јовановић је рекао да се најбоље по самом СзС види колико је одлука о бојкоту била непромишљена и преурањена.

"Са онима који излазе на локалне изборе у оквиру самог Савеза за Србију та идеја није заживела до краја", рекао је подсећајући на случај Шапца и Параћина, али и на делове опозиције које нису чланице СзС који су најавиле излазак на изборе.

"То све показује колико је та одлука била преурањена", додао је.

Јовановић се сложио да изборни услови јесу тешки.

"Никад нису били гори, али не видим да бојкот, колико год био легитимна идеја, не може да успе јер нема те енергије да може да успе, те младости која је потребна Србији да изнесе ванинституционалну борбу након избора, нити тако лошег социо-економског стања које би гладне људе истерало на улицу", каже он.

"Не видим како бојкот може да успе, а онда имате две варијанте - да се или повучете из политике, или наставите бој, ако није кроз бојкот онда морате по овим грозним условима. И правите тељеме за неко будуће време", додао је он.

Сматра да је неодговорно бојкотивати изборе, ако сматрате да тај бојкот не може да успе.

"Најлакше је рећи нећемо да учествујемо у лудилу. То је питање одговорности".

Рашковић Ивић је рекла и да верује да бојкот може да успе и без отворене и снажне подршке међунарондог фактора.

"Опозиција сада нема ту подршку, јер је међународном фактору јасно да од опозиције не може да добије оно што може од Вучића, а то је  испоручивање Косова и Метохије", објаснила је.

https://www.youtube.com/watch?v=cU8N6ovjDIM