Милош Јовановић: Бојкот је борба за превласт у српској опозицији

10. март 2020.
Милош Јовановић: Бојкот је борба за превласт у српској опозицији

Покрет „Метла 2020”, који чине Демократска странка Србије, председник Војног синдиката Србије Новица Антић, Удружење Староседеоци из Краљева, чији је председник Иван Матовић и Покрет за живот  Злате Ђерић, иницирао је Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије. Он је за Глас западне Србије образложио одлуку своје странке и Покрета „Метла 2020” да изађе на предстојеће изборе на свим нивоима.

Господине Јовановићу, чиме сте се руководили при одлуци да Ваша странка, односно Покрет „Метла 2020” изађе на изборе и сматрате ли да постоје услови за фер  и слободне изборе?

„Реч је о редовним парламентарним и локалним изборима, који се, тачно је одржавају у ужасно тешким условима због природе власти СНС-а Александра Вучића, која више личи на турску најезду него на нормалан демократски пор-едак. Због тога смо дуго разматрали опцију бојкота, али је наша дефинитивна процена да бојкот не може да убрза промене којима сви тежимо. У датим околностима очегледно је да бојкот све више личи на протесно гласање 2017. године када је 10 одсто наших грађана заокружило Белог прелетачевића на председничким изборима. Данас, када се погледа уназад, јасно је да један такав избор ни у чему није допринео нити убрзао бољитку ове земље. Исто ће бити и са бојкотом 2020. Године”.

Шта су по Вама основне препреке на путу постизања политичке стабилности у Србији и демократизацији друштва?

„Људи који чине политичко особље Србије, од Александра Вучића до Драгана Ђиласа. Суштинско одсуство идеологије и политичких убеђења и накарадни пропорционални изборни систем, који је главни узрок већине негативних појава - од прелетања људи из једне у другу странку,  до општег лоповлука и корупције чији су носиоци политичке странке онда када се домогну власти. Зато је Покрет „Метла 2020”, као један од приоритета означио промену изборног законодавства и прво што ћемо урадити јесте да ћемо омогућити људима да првенствено гласају за своје представнике по имену и презимену. То ће разбити снажну хијерархијску структуру странака и њихову моћ”.

Која решења сматрате најделотворнијим када је у питању најважније отворено српско питање-Косово и Метохија?

„Једино могуће ,оно које  се мора наћи у оквирима Устава Републике и Резолуције 1244 Савета безбедности УН”

Како гледате на бојкот Савеза за промене и неких других покрета и партија?

„Као исхитрену, непромишљену и не претерано доследну (довољно је осврнути се на излазак на изборе 2017. И 2018. године од оних који су сада за бојкот) идеју чији главни циљ није био борба против Вучићевог режима, већ борба за превласт унутар српске опозиције”.

Која су кључна програмска опредељења Покрета „Метла 2020” с којим излазите пред грађане Србије?

„Разбијање партијске државе, кроз уништавање моћи политичких странака што ће се учинити променом изборног система. Друго, дебеоградиизација Србије, јер не може  цела Србија да буде Београд. То није добро ни за Београд ни за остатак земље. То ћемо учинити кроз мере децентрализације, опредељивањем већих финансијских средстава за локалне самоуправе. Сна   жан  обрачун са корупцијом кроз усвајање закона о пореклу имовине, који ће    се тицати само политичара  од 1999. године наовамо, а не свих грађана. Јер су носиоци јавних функција, а не грађани, ојадили ову државу“.