Јовановић - 24. март : Србија у новом рату после двадесет и једне године од НАТО агресије

24. март 2020.
Јовановић - 24. март : Србија у новом рату после двадесет и једне године од НАТО агресије

ИЗЈАВА ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА ПОКРЕТА МЕТЛА 2020, МИЛОША ЈОВАНОВИЋА

Данас, 24. марта, после двадесет и једне године када је због агресије НАТО проглашено ратно стање, Србија се налази у ванредном стању због опасности по здравље нације, у рату против корона вируса.

У оба случаја непријатељ је познат, али невидљив и у оба случаја околности од грађана захтевају храброст, рационалност, солидарност и стрпљење. У оба случаја околности стварају хероје: раније су то били војници, данас медицинари.

Данас ипак успех одбране неупоредиво више зависи од нас самих, а жртва коју грађани подносе да би отпор био успешан далеко је мања него у времену НАТО бомбардовања – данас је то само избегавање социјалних контакта и пружање помоћи старијима, 1999. борба на фронту са оружјем у руци.

Од политичара, странака на власти и у опозицији једнако, тражи се разум и уздржаност, обустава сваке политизације епидемије. До тога још није дошло у потребној мери, а то негативно утиче на неопходан највиши степен дисциплине грађана у поштовању мера ванредног стања, тиме и на сузбијање ширења епидемије.