Јовановић: Коронавирус није појео корупцију и лажне дипломе!

ФОТО: Нова.рс, Иван Динић
25. април 2020.
Јовановић: Коронавирус није појео корупцију и лажне дипломе!

"Коронавирус није 'појео' корупцију и лажне дипломе Небојше Стефановића и Синише Малог, нити је уништио сукоб интереса министра полиције и његовог оца. Те бољке и даље постоје, а постојаће и по завршетку ванредног стања", рекао је у интервјуу за Нова.рс Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије и један од лидера покрета "Метла".

Лидер ДСС сматра да, и по укидању ванредног стања, мере заштите од коронавируса морају остати на снази и да због тога очекује да се изборна кампања са терена пресели на медије. Он је навео да покрет “Метла” неће поново разматрати своје учешће на изборима, као и да га не брину резултати истраживања који показују да Александар Вучић и Српска напредна странка имају све већу популарност.

Према најавама, изборна кампања би требала да се настави по укидању ванредног стања и разговора председника Србије са опозиционим представницима. Како очекујете да ће она изгледати?

Све зависи од епидемиолошке ситуације. Ово је непознаница за све нас. За сад делује да епидемија јењава и да се ситуација побољшава, али нико не може да зна да ли ће бити другог таласа сада или на јесен. Другим речима, избори ће зависти од тога како иду те криве, да ли ће се спуштати и да ли имамо уопште услова за укидање ванредног стања. Сама кампања мора да крене након укидања ванредног стања, кад год то било. Претпостављам да ће бити више телевизијска, него теренска. Мислим да је важно истаћи да коронавирус није појео корупцију и лажне дипломе Небојше Стефановића и Синише Малог. Није уништио сукоб интереса министра полиције и његовог оца. Те бољке и даље постоје, а постојаће, нажалост, и по завршетку ванредног стања.

На који начин ће покрет “Метла” организовати своје симпатизере и гласаче у време изборне трке, с обзиром да је извесно да ће мере социјалног дистанцирања остати на снази и након ванредног стања?

Не знам шта ће бити. Ако мене питатате, након укидања ванредног стања неке мере предострожности би морале да остану на снази. То се односи на забрану скупова преко одређеног броја људи и ношење маски. С једне стране, јесте проблем кад не можете да учествујете у раду на терену, али то би медији могли да надоместе. Претпостављам да ће то питање бити једно од најважнијих на састанку власти и опозиције, односно оног дела који сматра да на ове изборе треба изаћи.

А може ли таква ситуација да утиче на изборни резултат вашег покрета?

Може. Да ли добро или лоше, то је тешко проценити. Мени се чини да ће из ове ситуације актуелна власт изаћи, барем у овом првом периоду, јача него што је ушла. То ме не радује ни мало. Она је већ је била довољно јака из низа разлога. Није то само зато што их људи воле, већ и због медијске слике и притисака на локалу који су огромни. То су услови због којих је део опозиције и сматрао да не треба изаћи на овакве изборе. У том погледу, врло је тешко оценити како може цела ова ситуација да утиче на друге актере, поготово актере који су истинска опозиција. А, с друге стране, постоји и тај психолошки тренутак који ја не умем да измерим, нити мислим да било ко може – за нама је месец и по дана периода који није био претерано леп. С једне стране, власт ће да изађе јача, а с друге стране, њих ће људи везивати за овај период. Мислим да су многе ствари отворене.

Истраживања говоре да Александар Вучић никада није имао већу подршку. Да ли вас то обесхрабрује?

Не. Знам шта хоћу да радим у овој земљи, како је видим и шта би требало променити. Не устручавам се да своје ставове јасно и гласно износим. И као што немам проблем да кажем да бих и ја исто увео ванредно стање у овој ситуацији, исто тако немам проблем да кажем да је министар Стефановић у директном сукобу интереса кад његов отац тргује оружјем. Пошто сам такав, а људи који ме окружују су слични мени, то значи да знамо шта хоћемо за Србију. Не осврћем се много на неке чињенице или получињенице које би ме охрабриле или обесхрабриле. Ја свој део борбе обављам. Други део је већ нешто на шта не могу да утичем – то су грађани и јавно мнење. На мени је само да се борим. И да је тачно ово истраживање, оно је само тренутно. Многи заборављају да политичар не треба да се окреће ‘како ветар дува’, већ да се бори за своју визију. Можда Александар Вучић сад има толику подршку, али ће у кампањи нешто и рећи, па ћете можда ту подршку њему да спустите или да повећате. Знам да то неће ићи лако и преко ноћи. Хоћу да  кажем да Александар Вучић није толико сјајан председник да би имао толику подршку, нити је систем који је успостављен баш савршен. Корупција никада није била већа. Овде је створена читава једна политичка елита. Како се промени власт, тако се промени део елите, док остају неки стари бизнисмени који само ‘обуку други дрес’. Уз то се појави и низ неких нових људи који су најчешће породично везани за представнике власти.

Нећемо разматрати учешће на изборима

Поједини политичари су истакли да ће размотрити своје учешће на изборима и да ће одлуку о томе донети на основу епидемиолошке ситуације. Да ли ће се у покрету “Метла” поново дискутовати о учешћу у изборној трци?

Мислим да нећемо. Не могу унапред да кажем, али чини ми се да то уопште неће бити тема. Не видим зашто бисмо сада мењали ту одлуку, кад је она донета на основу врло озбиљних процена и разлога. А кад крене кампања, она ће бити прилагођена ситуацији. Наравно да никоме не пада на памет да доводи у опасност људе. Пратићемо ситуацију и договорићемо се. Ако постоји могућност за кампању, одржаћемо је.