Јовановић: Вучић ишао и тамо где му није место

n1
30. април 2020.
Јовановић: Вучић ишао и тамо где му није место

Милош Јовановић, председник ДСС-а, изјавио је да све што се више приближава крај здравствене кризе, она се све више користи за политизацију. Он је истакао да покрет "Метла" жели да промени овај изборни систем, како би "сломили снагу странака". "Оне морају да постоје, али политичке странке не могу функционисати на начин на који то раде у Србији", навео је Јовановић.

"Демократска странка Србије није учествовала на седници парламента ни јуче ни данас, ми смо бојкотовали парламент и пре овога, и нисмо видели разлог да се то мења у овом тренутку. Некако ми се чини да полако излазимо из ове кризе, и како се све више приближавамо крају, тако се све више политизује, чини ми се да је све више страсти а све мање разума. Некако успевамо да са политичком сценом и то запрљамо и да тамо, где би требало да покажемо јединство, успевамо некако да супротно томе ствари уводимо у колосеке којима није ни место ни време. Мислим да је то данашња седница и показала", наводи Јовановић.

Према његовим речима, прича о Скупштини Србије и седницама је "пренадувана", јер је овај сазив при крају, и ближе нам се избори.

Говорећи о разлозима за бојкот парламента, каже да су се одавно солидарисали са остатком опозиције.

"Не кажем да је то била најпаметнија одлука нас као опозиције, али када одлучите и кренете, прилично би било бесмислено да на крају мандата се враћате", оцењује Јовановић и додаје да протеклих месец и по дана стварно није требало да епидемија постане место борбе власти и опозиције.

"На срећу, враћамо се у нормалне политичке токове и потпуно ћемо отворити политичку расправу на најразумнији могући начин", додаје Јовановић.

"Ванредно стање, ко год да је био на власти, би морао да уведе, с обзиром на то да је то био једини начин да можете да померите изборе. И ово је потпуно независно од приче да ли избори треба да се бојкотују или не. Избори су редовни, Уставом су прописани и једини начин да их померите је било увођење ванредног стања. То није ни подршка власти ни држави, већ констатација, елементарне чињенице. Што се тиче слободе кретања, све државе су имале два модела, шведски и модел који је предузело више од 90 одсто држава", напомиње Јовановић.

Власти замера корупцију, страначко запошљавање, косовску политику која је "противуставна".

"Ви сте у овој кризи видели колико је држава важна, колико су институције важне, колико је здравство у овом случају важно. Грађани су делом имали велику скепсу према стручњацима који су водили ову епидемиолошку кризу. Ја не доводим у питање струку, али је чињеница да су грађани више не верују стручњацима, ко год они били. Власт је одговорна за то. Када је страначка књижица важнија од знања и залагања, онда са правом сумњате. Можда сумњате без разлога, али су многи сумњали", истиче Јовановић.

Додаје да због свега тога покрет "Метла" жели да промени овај изборни систем, како би "сломили снагу странака".

"Оне морају да постоје, али политичке странке не могу функционисати на начин на који то раде у Србији. У питању су мале окупационе војске. То се видело у овој кризи. Вучић је био и тамо где му је место, и тамо где му није било место. Али, на то смо навикли, од Фекетића, када је износио дете из сметова, сада су њихови активисти пружали помоћ пензионерима под плаштом СНС-а. То су све споредне ствари у овој кризи, а врло познате ствари. То што сам замерао и раније, замерао сам и сад, а замераћу и убудуће", каже Јовановић.

Говорећи о учешћу у опозиционом протесту, наводи да ће ово бити последњи викенд где ће бити ограничење кретања и каже да би га било срамота да од тога прави политичко питање.

"То је и даље стручно питање. Епидемија јењава, свуда јењава. И ја имам децу, и ја живим у овом граду, и мени би било боље да могу да изађем за први и други мај, него да останемо кући. Али то није моја одлука. И трудим се да будем одговоран и рационалан, и ја бих ту послушао струку. И не бих правио од тога политичко питање, јер то није", наглашава Јовановић.

"То је као да почнете да критикујете судију у 88. минуту зашто не свира крај, а знате да ће крај бити за пар минута", оцењује он. 

"Ако кренемо у борбу против власти са причом о корони, направићемо грешку, јер на тој причи не треба стицати политичке поене. Оно што је важније, ако останемо на тој причи, направићемо амнестију за власт за све оно што апсолутно не ваља", наглашава Јовановић и подсећа на многе афере тренутне власти.