Јовановић: Ако нисте парламентарна странка, немате шта да тражите у Влади

n1
29. јун 2020.
Јовановић: Ако нисте парламентарна странка, немате шта да тражите у Влади

Милош Јовановић, председник ДСС и носилац листе "Метла 2020", не нада се позиву у Владу, наводећи да ако нисте парламентарна странка немате шта да тражите у извршној власти. Позива грађане да изађу на изборе који се понављају на више од 200 бирачких места у среду, и да при том поштују мере предострожности због коронавируса. Наводи да је "Метли", да би ушла у парламент, потребно између 15 и 20 хиљада гласова. Мишљења је да је излазност на изборима одржаним 21. јуна "штелована".

Републичка изборна комисија донела је одлуку да ће се избори за народне посланике поновити на 234 бирачка места у Србији, а ново гласање заказано је за среду, 1. јул. Да ли се то заиста чини због неправилности или је у питању покушај, "убацивања" још неке листе у Скупштину, како то тумаче у Савезу за Србију. Коме то одговара? Шта ће поновљени избори донети странкама које нису прешле цензус? И које коалиције су могуће?

Јовановић је и овог пута позвао гласаче да уз све мере предострожности, а сви они који желе да изађу, изађу у среду на изборе који се на одређеним местима понављају. "Маска, гел или алкохол", наглашава.

Упитан о погоршању ситуације са коронавирусом, и изласку на биралишта у том контексту, каже да је лично, пред крај проглашења ванредног стања, рекао да га треба недељу дана још продужити, а онда кренути постепено са олакшавањем мера.

Мисли да јесте било безбедно изаћи на изборе 21. јуна. "Нису избори легло заразе... Маска, спреј... Пре ћете се у кафићу, у превозу ако људи не носе маске, пре ћете се заразити на дербију, на утакмици... Није то место где ћете се заразити ако се мере предострожности поштују", нагласио је Јовановић. На питање како коментарише то што су заражени чланови бирачког одбора, наводи да је то због тога што се нису чували.

Каже да би њему одговарало да су избори били померени бар за недељу дана, јер би имали више за кампању, али да је то било једино могуће уколико би се ванредно стање продужило. Продавнице су куд и камо опасније, поновио је. Као пример навео је да је јуче одржан други круг локалних избора у Француској.

Кад се спроведе онако како треба, изборни процес не може да буде извор заразе, осим инцидентно, сматра гост Н1.

Ми како смо укинули ванредно стање прилично брзо смо се опустили, после пар дана људи нису носили маске - уђете у продавницу ни продавачице нису имале маске, навео је.

На питање да ли је можда све то било отворено да би пред изборе изгледало као да је све нормално, Јовановић каже да ако је тако, онда је то погрешно. "Избори су морали да се одрже, а да се не прави атмосфера да је све нормално". Сматра да ништа није сметало да се избори одрже 21. јуна, али додаје да није требало одмах отворити све ресторане и да је забрана кретања могла да потраје недељу дуже.

"Могуће да је власт желела да фингира нормалност, како би излазност била већа - због бојкота - али то је питање за власт", каже Јовановић.

Нешто више од 200.000 бирача има право гласа у среду, а Јовановић рачуна да ће изаћи око 90.000 њих. "Нама треба 15-20.000 гласова, ми се боримо до краја, то је могуће, а да ли је сигурно - далеко од тога. Али -  могућност постоји".

Избори се, каже, понављају због низа нерегуларности, набрајајући да на неким бирачким списковима нису могли да сведу записнике са бирачких места, зато што нису потписани...

Коментаришући чињеницу да се избори, овога пута, понављају на већем броју места, Јовановић каже да је то из разлога јер је било мало контроле.

На питање зашто се онда не понављају на осам до десет одсто изборних места, на којма је било неправилности према подацима ЦРТА, Јовановић каже да је могуће да су у РИК-у закључили да то нису биле довољне неправилности.

"Била су 234 бирачка места са огромним брљотинама, вероватно их је било више. Сви знамо како се одувек спроводе избори у Србији, а овде је била разлика што није било пуне контроле од стране опозиције. Нико од опозиционих странака, укључујући и наш покрет, није остварио пуну контролу, јер немамо тај капацитет, ту снагу. Да смо изашли у једној или две колоне, било би другачије".

Јовановић наводи да су познати случајеви  - капиларни гласови, страначке машинерије, страначке војске, извођење људи на митинге на локалу уз обећавање послова заузврат у локалним предузећима или њихово очување. Оцењјује да је било тога и раније, али не у овој мери.

Јовановић је пренео да је на констатацију једног новинара да нису честитали много Вучићу, одговорио да је тешко честитати овакву победу, баш зато што не личи на демократски парламент, кад имате ситуацију да су две владајуће партије (СНС, СПС) освојиле око 70 осто. Навео је пример Габона за време Алија Бонга који је добијао изборе за 80, 90 одсто, наводећи да смо ту и да, према његом мишљењу, то није више далеко. "Ми имамо озбиљно болестан демократски систем и сви смо одговорни за то. Најлакше је рећи само је Вучић крив - он има највећу одговорност, али и ми из опозиције смо прилично одговорни. Имали сте овде госте (на Н1) који су се више бавили мноме или остатком опозиције него неким идејама и стварима - све је лоше одиграно, свих нас. Сви смо на истом броду, све је подједнако моја одговорност, ваша, одговорност грађана", рекао је Јовановић.

Додао је да не треба рећи да је свих тих 60 одсто које је добила СНС украдено. "Ја сам ишао по терену, многи грађани воле Александра Вучића и СНС, нису сви на јаслама (јавних) предузећа".

На питање да ли се ови избори понављају да би неке странке ушле у парламент, Јовановић се осврнуо на изјаву једног политичара (није имановао) из СзС да је то због тога да Метла уђе, додајући да би волео да нешто (то) погоде.

"Да ли Александар Вучић и СНС имају рачуна да неког убаце у парламент  - ја немам сазнања тог типа", каже, наводећи да нема никакву индицију за тако нешто, да га нико није контактирао и да он сам никог није контактирао.

Понекад учитамо више, него што има да се учита, додао је.

"То што мени делује нормално да се неко појави у Скупштини, да је нормално да се једна права државотворна опозиција појави у Скупштини, то не значи да је то СНС-у нормално", рекао је.

Веровао је пре избора, каже, да ће Метла бити изненађење, јер, како каже, дуго није чуо такве одјеке на терену на оно што говоре, али да до тога на крају није дошло. Нико није изненадио, чак је и Александар Шапић који се видео на пет, шест одсто, то није прешао, додао је. "Сви смо веровали да ће бар неколико опозиционих листа прећи, бар четири, пет... Сви смо веровали да ће ПСГ да прође. Сада сви верујемо да ће се угурати неке листе. Чак и да ПОКС не прође, не бих био питпуно изненађен. Очигледно да оно што је логично нама, очигледно није нужно логично људима који владају", навео је.

Он је приметио како се председник СНС Александар Вучић радовао те вечери, после избора. "Ја да сам прошао то вече, да смо прошли, покрет, верујте ми изашао бих и рекао - радујем се због нас, али ово није нормално стање, јер четири листе у парламенту нису нормално стање".

Јовановић се не нада позиву у Владу. "Начелна ствар - да су грађани хтели да виде Милоша Јовановића и било кога из покрета Метла у извршној власти, прво би нас ставили у Скупштини, јер извршна власт зависи од  Скупштине. Колико наша демократија била мањкава, и то сам благ кад то кажем, треба минималне принципе поштовати, ако нисте парламентарна странка немате шта да тражите у извршној власти", нагласио је.

Мишљења је да је излазност штелована, али каже - да је Метла освојила седам одсто, не би могли да их спусте на три.

Нема овде среће, грађани су можда сада уморнији и безнадежнија је, можда, ситуација него раније - за добру демократију потребни су одговорни политичари, одговорни медији и надасве одговорни грађани, мислим да нам у Србији свега тога мањка, ја ћу урадити све да подижемо тај ниво, закључио је.