Јовановић: Државни је интерес спуштање политичких тензија дијалогом власти и опозиције

ФОТО: Nova.rs
08. јул 2020.
Јовановић: Државни је интерес спуштање политичких тензија дијалогом власти и опозиције

Синоћњи протести испред Скупштине Србије, који су започели спонтано,  указују да здравствена криза прераста у озбиљну политичку кризу и кризу поверења у државне институције. 

Незадовољство грађана влашћу и њеним одлукама показује да је дошао последњи час да се ситуација у Србији реши отварањем друштвеног дијалога о свим отвореним питањима и потврђује да је Србији, више од пуке промене власти, потребна коренита промена политичког система. 

Дијалог власти и опозиције, на који позивамо, је данас преко потребан. 

У условима крајње сложене епидемиолошке ситуације, у околностима када је Србија изложена великим притисцима у вези са решавањем питања КиМ и када је потпуно неизвесна економска ситуација у скорој будућности, нужно је да сви политички актери, на власти и у опозицији, оставе по страни страначке и личне интересе и све своје снаге уложе у покушај постизања широког политичког консензуса.

Чињеница да су недавно одржани избори и да је владајућа коалиција остварила резултате какве знамо, не може и не сме с обзиром на свеукупне околности, да буде разлог да се овај нужан напор не учини јер нема ничег опаснијег за државу од решавања политичких неслагања на улици.