Јовановић: Ћераћемо се још, имамо вољу да мењамо Србију

Курир; ФОТО: Бета/Милан Обрадовић
14. јул 2020.
Јовановић: Ћераћемо се још, имамо вољу да мењамо Србију

Демократска странка Србије (ДСС) на минулим парламентарним изборима није успела да пређе цензус. Покрет Метла 2020, у оквиру ког је и ова странка учествовала у трци за парламент, освојио је тек 2,4 одсто гласова, али председник ДСС Милош Јовановић у интервјуу за Курир поручује да су у кампањи показали и озбиљност у приступу и програму и енергичност и свежину.

Међутим, признаје и да то очигледно није било довољно овај пут.

Волео би, додаје, да може да каже да су негде погрешили, барем би знали шта да мењају.

- Али, искрено, наш део посла смо урадили најбоље што смо умели и одјеци су били јако добри током читаве кампање. Уосталом, на много места смо прешли цензус. Имаћемо посланички клуб чак и у покрајинској скупштини. Истина, онај најважнији циљ - а то је да будемо присутни у Народној скупштини, нисмо испунили. Али скоро да нико није.

Кад год нека странка не пређе цензус, потеже се питање одговорности председника.

- Ја сам први поменуо ту могућност на заседању Председништва, које смо одржали по окончању избора. Моја је одговорност за постигнуте резултате највећа, да не кажем искључива. Иако сматрам да је ова борба заправо маратон који ће дуго трајати, не бих имао никакав проблем да се повучем, али су чланови Председништва одбили и саму помисао на такву могућност.

Председник Вучић је рекао да би у будућу владу позвао и људе из странака које нису прошле цензус, као и нестраначке личности. Уколико бисте добили позив, да ли бисте размотрили учешће у влади?

- Уверен сам да је председник имао у виду друге странке и друге појединце. Не би било нимало логично да ја добијем било какву врсту позива. Још мање би било логично да било какву врсту позива прихватим. Опозиција по дефиницији не иде у владу, нарочито кад је приде и ванпарламентарна.

Какви су вам даљи планови у ДСС, имајући у виду да више нећете бити у парламенту?

- Оставићемо прво да се слегну утисци и да се хладне главе промисли перспектива. Она је прилично лоша ако се има у виду тешка материјална ситуација и још компликованија политичка сцена, пуна сујета, на којој је скоро немогуће наћи озбиљне људе за сарадњу. С друге стране, перспектива је добра ако се има у виду да смо извршили смену генерација у странци, да нам је оснивање покрета донело и нека могућа кадровска појачања, да имамо одборнике у многим локалним самоуправама и одговорност према више од 72.000 гласача. Уосталом, имамо и имам лично снажну вољу да мењамо ствари у Србији, а на крају баладе, воља је у политици, уз визију, једина важна ствар. Зато ћемо се ћерати још.