Јовановић: Одбацити сваки предлог о признавању сецесије Косова!

ДСС инфо
29. јул 2020.
Јовановић: Одбацити сваки предлог о признавању сецесије Косова!

Независно од тога да ли је тачна информација према којој ће специјални изасланик ЕУ у преговорима Београда и Приштине Мирослав Лајчак у четвртак у Бриселу српској делегацији уручити нацрт свеобухватног споразума који подразумева признање сецесије Косова и Метохије прихватањем чланства тзв. Косова у Уједињеним нацијама, ван сваке сумње је да је циљ западних сила остао непромењен свих ових година о чему понајбоље сведоче како „план“ Мартија Ахтисарија тако и предлог Волфганга Ишингера о решавању косовског проблема по моделу две Немачке из 2007. године.

Из тог разлога позиција Србије у преговорима мора остати чврста и јасна: преговори се могу водити искључиво у оквиру Устава Републике Србије и међународног права што подразумева тражење договора о суштинској аутономији КиМ унутар Србије.

Нарочито се мора инсистирати на пуном поштовању Резолуције 1244 СБУН којом је стављена тачка на ратни сукоб 1999. године и која у бити представља мировни споразум чије би непоштовање могло радикално да угрози стабилност у региону. С тим у вези, мора се захтевати испуњење свих одредби наведене Резолуције међу којима и одредби из четвртог параграфа Резолуције којима се предвиђа повратак српских војних и полицијских снага у јужну српску покрајину.

Западне силе морају разумети да би било јако опасно за све када би се услови под којима је постигнут мир негирали јер би то могао бити увод у негирање и самог мира. 

ДСС инфо