Јовановић: Србија се не брани фалсификовањем чињеница

ДСС инфо
27. август 2020.
Јовановић: Србија се не брани фалсификовањем чињеница

Поновљена изјава председника Републике Александра Вучића да је 1999. године „проглашена делимична капитулација“ и да је „држава у скоро безизлазној ситуацији“ двоструко је опасна.

Прво, зато што ни мало не одговара чињеницама, јер 1999. године није проглашена никаква капитулација, друго, јер се тиме шири неприхватљиви дефетизам.

Истина је сасвим другачија. Кумановским војно-техничким  споразумом, као и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, дефинисани су услови престанка борбених дејстава и успостављања мира. Наведени услови не само да подразумевају да Косово и Метохија остају саставни део Савезне Републике Југославије, односно Републике Србије, већ предвиђају повратак одређеног броја српских снага безбедности на КиМ.

Пренебрегавање ових чињеница не представља ни мало одговорно понашање, јер се тако слаби позиција Републике Србије, и следствено оснажује позиција албанских сепаратиста на КиМ.

Устав Републике Србије, уз поменуте међународне правне акте представља једини оквир за решење проблема КиМ и сви државни званичници, на првом месту председник Републике, морају тог оквира да се придржавају.