Јовановић за Блиц: Смене у партијама су биолошки процес

ФОТО: Владимир Живојиновић
21. септембар 2020.
Јовановић за Блиц: Смене у партијама су биолошки процес

Састанак на који је опозицију позвао Борис Тадић изгледао је пристојно. О свему осталом је прерано говорити, каже у интервјуу за "Блиц" Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије (ДСС).

Да ли можете бар неки детаљ да нам откријете, шта је договорено?

- Да наставимо са разговорима, што је сасвим логично с обзиром на стање на политичкој сцени и чињеницу да опозиционо мишљење није претерано присутно у медијима, а да је у Народној скупштини непостојеће. Искрено мислим да то није добро ни за земљу ни за демократију, чак ни за владајућу странку и Александра Вучића. Одсуство плурализма једноставно није природно.

Када упоредите тај састанак са онима на које је позивао Савез за Србију, да ли постоји разлика?

- То не бих умео да вам кажем јер нисмо били чланица Савеза за Србију, те никада нисмо присуствовали њиховим састанцима.

Све чешће можемо чути да су опозицији потребна нова лица. Како то коментаришете? Шта ваше искуство каже?

- Више пута сам и сам о томе говорио. Наравно да су потребна нова лица и ми смо уосталом кренули тим путем. Једина смо политичка организација која је извела смену генерација и која у руководству има нове људе који никада нису били на власти и нису имали одговорност за вођење државе. И тога ће бити све више и у другим политичким организацијама. Доћи ће само по себи. То је уосталом неизбежан, да не кажем биолошки процес.

ДСС је током ове недеље имала и седницу Председништва? Како настављате да функционишете?

- У материјалном смислу много теже него раније, али боже мој, тако је - како је. Нико не планира да одустане од борбе, па ћемо видети докле ће се стићи. У политици је поред визије и идеја, све ствар енергије и истрајности. И на крају, све увек дође на своје. Другим речима, ако будемо имали оно што је потребно - на првом месту вољу - доћи ћемо до тренутка када ћемо водити ову земљу, и ја лично и моји сарадници.

Да ли сте донели одлуку о промени имена, што је било у плану?


- Не ради се о промени имена зарад промене имена, већ се ради о чињеници да су нам потребне радикалне промене и крупни резови ако желимо да наставимо да се градимо. Какав ће облик те промене попримити - то ћемо тек видети. Оно што је знам, и нисам једини, јесте да се политичка сцена у Србији потпуно изменила. Знам да Србија више није иста, да свет више није исти и да су приче о Милошевићу и петом октобру историја. Поред тога, знам и да су ови избори, независно од чињенице да нисмо испунили свој примарни циљ и ушли у Скупштину, имали и позитивне стране које се првенствено огледају у далеко већој препознатљивости, као и у одређеном капиталу у гласовима. Знам да постоји велики потенцијал када смо ми у питању, али о том - потом. Постоји редослед потеза који је додуше ова несрећна корона делимично успорила. Прво ћемо, до краја месеца, одржати седницу Главног одбора, где ће се странка изјаснити о поверењу председнику. О свему осталом ћемо прецизније моћи да говоримо тек након наведене седнице.

На Старом граду "Метла" је прешла цензус. Међутим, искључили сте све чланове због сарадње са СНС.

- Нисмо искључили те људе због "сарадње са СНС-ом", како ви кажете, већ због најбруталнијег кршења страначке дисциплине и непоштовања одлука странке. Код нас је још на снази одлука о забрани прављења коалиција са СНС-ом на нивоу локалних самоуправа која је усвојена као последица косовске политике ове власти, тј. најаве политике разграничења која је противуставна и за Србију погубна. Ако се наведена, понављам, противуставна политика промени, биће промењена и наша одлука и нема ту ништа више од тога. Али док је на снази, свака страначка одлука мора да се поштује и ту нема изузетака, макар због тога морали да искључимо сваки локални одбор који је на претходним изборима прешао цензус.

Није ли лакше сменити власт када сте јој ближе?

- Немам ја опсесију да смењујем власт колико имам амбицију да мењам политику која се тренутно води. Тачно је да у нормалним околностима ово друго не можете без овог првог, али код нас је ситуација посебна ако ни због чега другог, оно због специфичности наших проблема који су првенствено геополитичке природе. Ја сам један од ретких у опозицији који се, поред изнетих критика на рачун ове власти, никада није либио да каже да је нешто можда и добро урађено. Набавка борбених средстава за војску, одлучно одбијање квалификације геноцида која нам се намеће за дешавања у Сребреници или идеја за "Дан српског јединства", све је то музика за моје патриотске уши. Али лоповлук, корупција, бахатост која се нарочито испољава у мањим срединама, лажне дипломе, клијентелизам и уцењивање људи, цензура и аутоцензура у медијима, све је то несносна и неприхватљива бука за моје демократске уши. Заправо, ми истински баштинимо и националну и демократску идеју и тако је одувек било. Зато је наша позиција на политичкој сцени увек била специфична. Били смо ми опозиција и Ђиласу као што смо данас опозиција овој власти. Тежиште критике је било мало више померено ка полу нације, а мање ка полу демократије као данас, али у крајњем исходу се сводило на исто - да се није схватала, као што се не схвата ни данас, проста чињеница да нација и демократија иду упоредо и да се обе морају подједнако чувати и баштинити. То ми радимо природно, јер то јесмо ми, без фолирања, шминке и глуматања. И то јесте наша огромна предност, али уједно и наша мана јер нас чини прилично усамљенима на политичкој сцени. И баш зато што смо дубоко уверени да и нација и демократија представљају тај узак, али једини прави пут. Увек ћемо покушавати да српској политичкој сцени дамо дозу озбиљности, рационалности и аргументације која неретко недостаје. И то ћемо радити стално се руководећи овим политичким начелима и политичким опредељењима која из њих проистичу. И зато је битно разговарати и тежити консензусу, барем око ове фундаменталне поставке и неких важних националних питања.

Да ли сте почели да се спремате за изборе?

- У практичном смислу још нисмо.

Треба ли опозиција да има једног кандидата на председничким изборима?

- Прерано је говорити о томе.

Да ли размишљате да се лично кандидујете?

- Више у странци размишљају о томе него што ја то тренутно чиним. Не зато што имам проблем с том идејом, већ зато што имамо пуно ствари које претходно морамо да решимо, а тичу се организације односно смене генерација која се мора сада извршити и по дубини. Поред тога, мора се сагледати и целокупан политички контекст. У сваком случају, има времена за анализу.

Преговори о Косову се интензивирају, да ли очекујете да се постигне договор у скорије време?

- Не очекујем да се постигне коначан договор у скорије време и не желим да се он постигне у скорије време. Реинтеграција Косова и Метохије у пуни уставноправни поредак Републике Србије - а то је једини зацртани циљ - и не може да се оствари у скорије време. Садашњи бриселски процес, који је суштински и формално започет у време бивше власти а који је Александар Вучић посебно печатирао Бриселским споразумом из 2013. године, има свој логичан исход у прихватању сецесије КиМ, што је апсолутно недопустиво. Зато је потребно тај процес одуговлачити и из њега изаћи онда када цена останка у њему постане већа од цене изласка из њега. И у међувремену јачати, јачати и јачати! У сваком погледу!

Како коментаришете резултате избора у Црној Гори?

- Дуго није било лепших вести у региону од резултата црногорских избора. Њима се на неки начин за Србију затвара један фронт који је према нама отворио и наметнуо Мило Ђукановић и на којем смо морали да трошимо енергију. И нико се одавде није мешао и коментарисао збивања у Црној Гори без разлога већ само зато што су тамо били угрожени српски језик, српска црква и српски народ. Сада је на новој власти да демонтира гангстерски систем Ђукановића и антисрпство на којем је он почивао. За почетак ће то бити довољно, а о свему осталом ће одлучивати грађани Црне Горе.

Како коментаришете споразум потписан у Вашингтону?

- Најбоље у вези с тим споразумом је оно чега у њему нема - признања сецесије или разграничења, што би подједнако било неприхватљиво. А о ономе чега има - а има свега помало, од Хезболаха преко хомосексуалаца до 5Г мреже, не вреди пуно трошити речи. Нити је све то било претерано озбиљно нити, у неким сегментима, претерано достојанствено. Важније је ипак оно чега нема.