Јовановић: 5. октобар морао да се догоди, али га сада треба оставити историчарима

ДСС инфо
05. октобар 2020.
Јовановић: 5. октобар морао да се догоди, али га сада треба оставити историчарима

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је поводом годишњице 5. октобра да је јасно да је тај дан 2000. године морао да се догоди, али да га сада треба оставити историчарима, јер је данас политички и друштвено све другачије у Србији у односи на догађаје од пре две деценије.

Он је на конференцији за новинаре, на годишњицу 5. октобра, рекао да те 2000. године “грађани више нису имали стрпљења да трпе стање која је постојало у претходној деценији”, и додао да је ДСС тада одиграо изузетно позитивну улогу борећи се за своја кључна начела "нације и демократије".

“Сва очекивања 5. октобра нису испуњена. Делимично зато што су очекивања била велика, можда и претерана а већим делом зато што геополитичке околности нису дозвољавале да се оно што смо замислили да треба да се деси, да се и догоди. Ипак, ДСС је и тада 5. октобра и наредних 8 година власти одиграо изузетно позитивну улогу, јер се увек трудила да се понаша државотворно”, нагласио је председник ДСС.

Говорећи о томе шта је уследило након те 2000. године, он је као главну тековину власти ДСС и Војислава Коштунице навео то да је Србија политички и медијски тада дисала.

“Могло је да се пише, говори и дебатује слободно”, истакао је Јовановић.

Он је као резултат навео и Устав Србије из 2006. године који гарантује да су Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Републике Србије, као и принцип војне неутралности који је усвојен за време владе Војислава Коштунице, а касније су га, како је додао, “поштовале и потврдиле и све потоње владе”.

Такође, као резултат власти ДСС Милош Јовановић је поменуо и Споразум о специјалним и паралелним везама Србије и Републике Српске и куповину Телекома Републике Српске.