Јовановић за Данас: На лудило власти не треба одговарати лудилом

ДСС инфо
15. октобар 2020.
Јовановић за Данас: На лудило власти не треба одговарати лудилом

1) Шта очекујете од предстојећег састанка опозиције у просторијама ДСС-а?

Очекујем да се настави са конструктивним разговорима и нормалном атмосфером која је дуго недостојала на српској опозиционој сцени. И сама та чињеница, да се разговара у нормалној атмосфери, представља озбиљан искорак. То је уосталом и основни предуслов да се нешто истински постигне. А тема је много, од медијске слике и изборних услова до контроле избора. И управо ћемо сада почети да конкретније дефинишемо захтеве и начин деловања. Знам да нема пуно времена али исто тако нећемо ни журити. Чини се да је заједнички став да се иде корак по корак и да будемо одговорни према људима. Другачије и не може јер је све ово процес који захтева време.

2) Да ли сте задовољни током и темама претходне три рунде дискусија опозиције, чији иницијатор је председник СДС-а Борис Тадић?

Искрено јесам јер се ствари одвијају без претензије, галаме и помпе. Нико нема чаробни штапић нити се ико прави да га има. Као што рекох, ићи ћемо корак по корак али је важно да сви учествују у томе у доброј вери са идејом и циљем да се нешто поправи у српском политичком животу.

3) Како коментаришете одлуку странака окупљених у Удружену опозицију Србије да не учествују у наведеним дебатама?

Свако има право да доноси одлуке које сматра примереним. Али ако нешто замерам овој власти – и то говорим ја који никада нисам имао проблем да кажем да се нешто можда и добро ради – то је да је актуелни режим, поред противуставне и погубне политике такозваног разграничења и велике корупције, учинио политички живот прилично ненормалним. И увек сам сматрао да се на лудило не одговара додавањем лудила већ сасвим супротно. Уверен сам да се стрпљењем, нормалношћу и примером може учинити много тога. И ако ту атмосферу нормалности, плурализма и размене мишљења са аргументима а без галаме можда не можемо у потпуности да пренесемо на целу земљу и целокупан јавни живот – јер се пита и друга страна –, свакако можемо да је имамо унутар опозиције. И зато ће свако увек бити добродошао, независно од тренутних одлука.

4) ДСС је недавно распустио све општинске одборе у Србији, са образложењем да се тиме отвара простор за нове људе. На чему замерате "старим људима" из распуштених одбора и да ли се јављају "нови људи" који ће попунити упражњена места?

Не ради се о томе да било ко, било шта, било коме замера већ је реч о потреби да се пребројимо и видимо ко заиста има воље, снаге и енергије да настави политичку борбу. Када сте преко двадесет или двадесет пет година у политици, када сте били на власти а потом дуго у опозицији, сасвим је нормално да се енергија истроши и да ентузијазам више није као што је био некада. И зато је било потребно да уз све друге промене које смо извршили и које ћемо тек извршити у организацији, исту прокрвимо. А нови људи се јављају и учлањују и то на дневном нивоу што ме радује јер вам даје потврду да сте ипак на правом путу, колико год он био узак и неизвестан.

5) Сматрате ли да ће наредне године уз председничку "трку" грађани Србије поново гласати на парламентарним изборима?

Верујем да хоће. Тактички и стратешки би то имало смисла за садашњу власт. Тактички јер расписивањем ванредних парлеманетарних избора поред редовних председничких и, веома важно, београдских избора, ширите фронт и слабите маневарски простор опозиције која би се иначе усредсредила првенствено на

У случају расписивања и парламентарних избора бићемо као опозиција прилично развучени што за нас није добро. Стратешки јер са аспекта власти, 2022. година може деловати као прилика да се закује још један четворогодишњи период останка на власти на свим нивоима. Било како било, не оптерећујем се превише тиме јер одлука не зависи од мене.

6) Да ли нови сазив Народне Скупштине има легитимитет у Вашим очима, будући да се често може чути тврдња да међу посланицима неће бити "истинске" опозиције?

Жао ми је што се тако олако и махом политикантски приступило питању легитимитета или одсуству истог. Мислим да је све то било крајње незналачки и неодговорно. У народној скупштини не да нема “истинске” опозиције као што ви кажете, него је нема уопште јер је Александар Шапић јасно рекао да би желео да буде део владајуће структуре. Да ли то Народну скупштину чини нелегитимном? Нисам сигуран. Штавише, неко би могао да каже да би опозиције било у Скупштини да је у целини одлучила да изађе на изборе. Другим речима, питање зашто нема опозијице у Скупштини би неко могао да упути не власти, већ управо самој опозицији. Коначно, питање легитимитета није механичка ствар. Да имамо пола милиона људи на улицама јер у скупштини нема опозиције би сигурно довело у питање легитимитет исте. Али их немамо, ни пола милиона, ни сто хиљада, ни десет. И то нешто говори. Зато се маните питања легитимитета и памет у главу. Ако су прављене озбиљне грешке и глупости до сада, не морамо да их правимо и убудуће.

7) Познат је став ДСС-а да је "замрзнут конфликт" једино решење за КиМ. Страхујете ли, ипак, да је могуће да се тај конфликт "одледи" у скорије време, па да настану оружани сукоби као сто је случај у Нагорно-Карабаху?

Не страхујем јер је једино решење да се јужна српска покрајина врати у пуни уставноправни поредак Републике Србије. Ово се наравно неће постићи преко ноћи али је, колико год да потраје, једино могуће. Свака друга опција представљала би несумњиво дестабилизацију региона и отворила врата озбиљним сукобима.