Јовановић: Идеја о подели Косова и Метохије је сахрањена 

ДСС инфо
16. октобар 2020.
Јовановић: Идеја о подели Косова и Метохије је сахрањена 

Иако јавност није упозната са детаљима разговора специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и председника  Србије, па чак ни са одговором српске стране на изјаву Лајчака да ће имплементација Споразума о заједници српских општина почети тек после потписивања тзв. правно обавезујућег споразума Београда и Приштине, једно је потпуно јасно: идеја о разграничењу је стављена ад акта. И то је оно што је веома добро, јер етничко разграничење не би било ништа друго него признавање сецесије дела теритирије Србије.

Да је то тако, јасно проистиче из чињенице да је после више од две године залагања српске власти да добије подршку западног дела међународне заједнице  за решење питања Косова његовом поделом и ћутања  о Заједници  општина са већинским српским становништвом на Косову, данас њено формирање постављено као централно питање даљег тока преговора са косовском сецесионистима.Наставак дијалога са представницима косовских Албанаца је пожељан, а сваки договор који се евентуално постигне мора да буде у оквирима Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дужност је ове и сваке српске власти да на овоме, без изузетка, темељи сваки будући споразум  којим се поправљају односи  Срба и Албанаца и води норманизацији живота на Косову.

 

ДСС инфо                16.10.2020.