Милош Јовановић: Вратити трезвеност у политику, без опсесија Вучићем

ДСС
05. новембар 2020.
Милош Јовановић: Вратити трезвеност у политику, без опсесија Вучићем

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио  је да је потребно вратити трезвени приступ опозиционој борби и да не сме да постоји опсесија Александром Вучићем и Српском напредном странком.


Он је у ауторском тексту за недејник НиН истакао да је најважније вратити „политику у политику“, рационалност и аргументовану расправу, без опсесија Вучићем и СНС.


“За почетак би било преко потребно организовати ефикасну контролу изборног процеса. У овом тренутку, она се може остварити само договором целе опозиције. Наравно, борба за бољу и већу медијску заступљеност са посебним освртом на Јавни сервис се мора константно водити”, написао је председник ДСС-а.


Према његовим речима, потребно је оставити по страни разне сујете и борбу за превласт унутар опозиције, оценивши да је сама опозиција тако направила представу за јавност и радила на сопственом делегитимасању.


Јовановић сматра да демократија у Србији данас почива на “клијентелизму и најгорој партитократској пошасти”, али додаје да је свака прича о “диктатури“ у најмању руку пренаглашена.


“Он је и контрапродуктивна јер у бити не одговара реалном стању. То неретко претерано карикирање постојеће стварности, погрешно сагледавање стања као и неспособност да се форма одвоји од суштине коју је исказивао део опозиције, до сада нас је само удаљавао од могућности да се постигну конкретнији резултати у борби за нормалнију и пристојнију Србију”, нагласио је лидер ДСС-а.


Он је закључио да је у српском друштву потребно остварити консензус у вези са најважнијим државним и националним питањима, као и да је потребно да се као нација утемељимо у нашем идентитету и култури.


“Зато ће поред промене политичког система, борбе против корупције, реформе правосуђа и враћања нормалности у политички живот, с циљем постизања консензуса о најважними питањима, политика у области културе бити један од наших приоритета”, закључио је Милош Јовановић.