Милош Јовановић: Вратити војни рок од најмање 6 месеци

Новости
09. новембар 2020.
Милош Јовановић: Вратити војни рок од најмање 6 месеци

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да се залаже за враћање обавезног војног рока од минимум 6 месеци, оценивши да Србија мора да буде снажна узимајући у обзир геополитички концепт у коме се данас налази.

Јовановић, који је био припадник 63. Падобранске бригаде Војске Србије, истакао је у интервјуу за Новости да „што војска буде јача, гаранција да ћемо живети у миру биће већа“.

 

„Војска првенствено служи за одвраћање потенцијалног непријатеља. Поред тога оживљавање касарни имало би и позитивне економске ефекте. Заједништво, солидарност, осећај дужности – све су то ствари које су важне за једну заједницу и земљу“, оценио је лидер ДСС-а.

 

Он се осврнуо и на кашњење у доношењу закона о ћирилици, рекавши да „снага једног народа лежи пођеднако у његовој војски, колико и у његовој култури и идентитетском утемељењу“.

 

„Зато је потребно што пре заштитити и промовисати ћирилицу, као и убрзати усвајање Закона о културним добрима, сачувати архитектонско наслеђе од инвеститорског урбанизма, олакшати рад неким од најстаријих институција попут Српске књижевне задруге или Матице српске, које се суочавају са материјалним потешкоћама“, додао је Јовановић.

 

Он је казао да ће ДСС до краја године представити програм за културу, који ће уз промену изборног система и борбу против корупције, бити један од приоритета странке.

 

Председник ДСС-а је нагласио да је неопходан дијалог власти и опозиције и да треба унормалити јавну расправу.

 

„Kао народ не можемо себи да дозволимо луксуз да једни од других правимо непријатеље. Власт сноси највећу одговорност за данашњу атмосферу, али и део опозиције учествује у њеном креирању“, навео је Јовановић.

 

Он је закључио да власт мора да схвати да у медијски простор треба да се врати могућност истинске и аргументоване дебате, и да се гласови на изборима добијају поштено без притисака и клијентелизма.