Хитно сузбити ширење епидемије

ДСС
26. новембар 2020.
Хитно сузбити ширење епидемије

Исто колико су биле оправдане непопуларне строге мере у време првог таласа епидемије, које су омогућиле да се здравствени систем организује, да одговори новим околностима и да се прибави неопходна опрема, апарати и лекови, тако је већ недељама потпуно несхватљиво игнорисање реалности која односи животе грађана.

Пред свакодневним и сталним повећавањем броја заражених особа, потпуно је бесмислено и неприхватљиво пребацивање одговорности за драматичну ситуацију на грађане, оптужбама да недовољно поштују мере Кризног штаба, док истовремено и сама влада не уважава ставове његовог лекарског дела.

Влада Републике Србије не може да бежи од одговрности јер она управља државним пословима. У околностима када релативно благе анти-епидемијске мере не доносе резултате, Влада је дужна да усвоји строже мере, да контролише њихово поштовање и санкционише њихово кршење, без обзира на могуће незадовољство појединих грађана. 

По угледу на огромну већину других земаља које су у протеклих месец и по дана усвојиле различите мере „затварања“, и у Србији је потребно да се усвоје сличне мере на период који не би био дужи од две недеље јер не постоји други начин да се успори ширење заразе што је неопходан предуслов очувања здравственог система, здравља људи и у крајњем исходу, саме привреде.