Милош Јовановић: Усвојити Закон о војној неутралности

ДСС
04. децембар 2020.
Милош Јовановић: Усвојити Закон о војној неутралности

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да би требало усвојити Закон о војној неутралности И вратити обавезно служење војног рока.

Он је говорећи на конференцији „Перспективе српске неутралности“ која је одржана у прес центру УНС-а, истакао да војна неутралност значи да Србија неће бити чланица ниједног војног савеза.

„Војна неутралност нам омогућава да градимо позицију земље која је у добрим односима, колико је то могуће, и са Истоком и са Западом. Контекст где је у последњих десетак година много већа равнотежа на међународној сцени подесан је и повољан за једну такву политику“, оценио је Јовановић.

Према његовим речима неутралност даје гаранцију мира и континуитета И ту је добар пример Шведска.

Председник ДСС-а је казао да је добро што је Србија крајем прошле године усвојила два документа - – Стратегију националне безбедности И Стратегију одбране Републике Србије – јер се у оба документа јасно И на више места помиње политика војне неутралности.

Јовановић је додао и да све то треба да прати и враћање рочног састава војске, оценивши да је једина гаранција суверености и ефикасне спољне политике – снажна војска.

„Свака политика неутралности може почивати највише на снажној армији, јер је то основа за очување мира и одвраћања потенцијалног непријатеља“, закључио је Милош Јовановић.