Аферу „Прислушкивање“ разрешити до краја без политизације

ДСС
07. јaнуар 2021.
Аферу „Прислушкивање“ разрешити до краја без политизације

Најновија афера „Прислушкивање“ с правом је узнемирила јавност, јер прислушкивање председника Републике и највиших државних функционера представља напад на државу, а њена дуготрајност указује на озбиљне пропусте служби безбедности Србије, Безбедносно - информативне агенције, Војнобезбедносне агенције, али и Министарства унутрашњих послова.
Ова афера не би смела да остане неразрешена до најситнијих детаља и да одговорни да остану некажњени, без обзира о коме се ради, јер није у питању само оправдана знатижеља грађана, већ крајње озбиљна ситуација којом је на испит стављена способност државе да се штити од удара на саме њене темеље.

Савет за националну безбедност треба да донесе закључак којим ће да се наложи Бироу за координацију да у складу са својим надлежностима оформи мешовиту радну групу  и специјални тим за спровођење истраге чији би задатак био да утврди ко је и по чијем налогу организовао и оперативно спровео прислушкивање највиших државних званичника. Будући да савремену опрему за прислушкивање овлашћено имају само БИА, ВБА и Служба за специјалне методе Управе криминалистичке полиције истрага не би требало да буде сложена и дуготрајна, па ни уколико се ради о илегалном центру за прислушкивање, са илегално прибављеном опремом.

Не сме да се допусти било каква политизација ове афере са било чије стране, као и прикривање истине и одговорних. Са циљем да се истрага спроведе до краја и неометано, власт треба да користи сва законска средства да онемогући објављивање непроверених информација и медијских шпекулације и осигура да се спречи и санкционише „цурење информација“ које отежава истрагу.

Једна од поука коју треба одмах уважити јесте да кадровска политика заснована на партијском запошљавању свуда, а посебно у службама безбедности продукује несагледиве штетне последице по државу.