ЕУ и САД су саучесници у стварању велике Албаније!

ДСС - Милош Јовановић
31. јaнуар 2021.
ЕУ и САД су саучесници у стварању велике Албаније!

Поновљене изјаве сецесионистичких вођа Харадинаја, Куртија и других о припајању јужне српске покрајине Косова и Метохије Албанији, не представљају само празне запаљиве поруке у јеку изборне трке, нити пуку вербалну провокацију Срба на КиМ и српске власти, већ озбиљну претњу миру не само на Косову и Метохији.  

Важно је наиме подсетити и да је албански премијер Еди Рама више пута изјавио да „Албанци који живе у две државе треба да се уједине“, да се већ годинама одржавају заједничке седнице приштинске и албанске владе и да се закључују различити споразуми, међу којима је и онај о вођењу усаглашене спољне политике.

Више је него јасно да се ради о политици спровођења идеје стварања Велике Албаније и да се то чини уз активну подршку САД и прећутну подршку ЕУ. Европска унија громогласним ћутањем на претње могућом једностраном променом граница показује потпуно неразумевање страховитих последица евентуалног остварења отворено наговештене спремности Албаније да изврши агресију на Србију припајањем дела њене територије.

Нема нормалног човека, нити одговорног политичара који прижељкује да се етнички конфликти решавају, а сепаратистичка жаришта на Балкану гасе употребом војне силе, али нема никога ни ко може да оспори право државе да користи сва средства, укључујући војна, у очувању силом угроженог територијалног интегритета и у заштити безбедности свих њених грађана.

На опасност таквог развоја догађаја, реакцијом на изјаве косовских сецесиониста, упозорила је само Руска Федерација. САД и Европска унија упорно и упадљиво ћуте.Србија ове чињенице треба да има у виду, борећи се да се питање суживота Срба и Албанаца на Косову и Метохији реши дијалогом, а у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.