Хрватске председнике фрустрира Дан победе над фашизмом јер је уједно дан пораза НДХ

НАДА
14. мaj 2021.
Хрватске председнике фрустрира Дан победе над фашизмом јер је уједно дан пораза НДХ

Коалиција Нацонално – демократска алтернативе (НАДА), коју чини Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана најоштрије осуђује изјаву председника Хрватске, Зорана Милановића, поводом обележавања у Београду Дана победе над фашизмом.

Ако неко нема право да критички говори о било чијем обележавању победе над фашизмом онда је то председник Хрватске, Милановић, јер његова држава тај датум бележи као тужан дан свог пораза, а не победе.

Разумљиве су фрустрације које Дан победе над фашизмом, који је тиме уједно и дан победе над фашистичком Независном државом Хрватском, изазива код представника државе која дневно доказује да су тековине злочиначке НДХ конститутиван део хрватске националне свести.

Милановић је то још једном потврдио на обележавању годишњице формирања гардијске бригаде „Громови“, за коју је истакао да је краси „славни, ничим укаљани пут“, иако је ова бригада актер операције „Олуја“, највећег етничког чишћења после Другог светског рата.

Користећи ту прилику да се вулгарним опаскама осврне на сценографију београдске свечане академије поводом Дана победе, Зоран Милановић је утврдио тачност Дучићевих речи да су „Хрвати најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, већ зато што се ничега не стидe".