НАДА обележила 80 година од почетка устанка против фашиста

НАДА
16. мaj 2021.
НАДА обележила 80 година од почетка устанка против фашиста

Коалиција Национално – демократска алтернатива (НАДА) коју чини Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана обележила је уз присусво око хиљаду својих просталица, осамдесету годишњицу од подизања устанка против окупатора у Другом светском рату на Равној гори.

- Сазрело је време за национално помирење међу Србима који су ратовали међусобно у Другом светском рату, али пре тога неопходно је да истина ослобођена од било каквих идеолошких стега угледа светлост дана и да се нађе у уџбеницима и у јавној дебати – поручио је потпредседник ПОКС, Војислав Михаиловић, унук Драже Михаиловића.

- Нашем народу данас хоће да подметну да смо и ми имали фашистички покрет и да нас изједначе са Хрватима, али нико не може да се сети ни једног Србина који се раме уз раме са Немцима борио на источном фронту или било где. Срби су међу народима који су највише страдали од фашиста управо зато што смо им се тако снажно супротстављали. Стрељања 100 становника за једног убијеног немачког војника није било нигде у свету, само у Србији јесте – рекао је на скупу председник ПОКС, Жика Гојковић.

- Ми Срби смо кроз целу нашу историју показали да смо државотворан народ, да знамо како да се боримо за слободу, за отаџбину, за национало уједињење. Пре тачно осамдесет година је генерал Михаиовић први у окупираној Европи покренуо покрет отпора против нациста и ми Срби треба да се поносимо тиме, као и чињеницом да смо имали два антифашистичка покрета, равногорски и партизански – изјавио је потпредседник ДСС, Предраг Марсенић.