Неопходан хитан унутарсрпски дијалог о решавању питања КиМ

НАДА
27. мaj 2021.
Неопходан хитан унутарсрпски дијалог о решавању питања КиМ

Коалиција Национално – демократска алтернатива (НАДА) коју чини ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана позива председника Републике и Владу Србије, која по Уставу утврђује и води политику, да у најкраћем року организују консултације са представницима релевантних политичких странака, Српске академије науке и уметности и Српске Православне Цркве у циљу постизања најширег могућег консензуса о решавању питања Косова и Метохије и даљем току дијалога са косовским сепаратистима.

Из последњих изјава високих државних званичника јасно произилази да се међу њима идеја о разграничењу још увек сматра најбољим одговором на оно што се назива „реалношћу на терену“. Иако никада није јасно речено да ли овај предлог решења подразумева територијално или разграничење надлежности, напомињемо да је територијално разграничење супротно Уставу Србије, па и мањкавој Резулуцији Народне скупштине о основним принципима за политичке разговоре са привременим инстутуцијама самоуправе на КиМ из 2013. године.

Управо због ових нејасноћа и значаја тема о којима ће бити вођен будући дијалог у Бриселу, потребно је да се уложи напор у постизању што јединственијег става учесника предложених консултација и утврђивања садржине предлога нове Резолуције Народне скупштине Републике Србије, обавезујуће за све државне органе и организације.

Будући да је видљиво убрзање спољних притисака на Србију да постигне договор са косовским сепаратистима и потпише правно обавезујући споразум са Приштином, при чему ти притисци подразумевају признавање сецесије Косова од стране Србије, неопходно је све политичке поделе и неслагања оставити по страни и покушати да се дође до чврстог заједничког става о најважнијем државном и националном питању, па и поделе одговорности за последице његовог доследног спровођења.