Заштитићемо ћирилицу законом у Скупштини Србије

НАДА
13. јун 2021.
Заштитићемо ћирилицу законом у Скупштини Србије

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) предложиће Народној Скупштини предлог Закона о заштити ћирилице, обзиром да је више од 85 одсто јавних натписа у Србији на латиничном писму, а сваке године тај број се повећава за још један одсто.

- Ако се настави овај тренд, ћирилични натписи ће за 15 година потпуно нестати у Србији и зато ћемо предложити закон који ће томе стати на пут и вратити ћирилицу на место које јој припада. Држава законом мора стимулисати предузећа да имена исписују на ћирилици тако што ће бити ослобођена плаћања фирмарине и имати читав низ додатних погодности. Сви медији који одлуче да употребљавају само ћирилицу треба да имају одређене олакшице, попут умањеног пореза, који ће важити и за све издаваче који штампају књиге и часописе на ћириличном писму. ПДВ на ћириличне часописе треба смањити на један одсто - изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

- Ћирилица је основно обележје идентитета српског народа и недопустиво је да држава не води бригу о томе. Срби су народ једне од најбогатијих и најлепших европских култура и приоритет нам је да ту културу заштитимо. Постизање најширег консензуса о питању српског идентитета, писма, као и ширењу српске културе један су од приоритета наше коалиције и због тога ћемо предложити закон о заштити ћирилице – поручио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

Коалицију Национално - демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана.