Без боље популационе политике нестаћемо као народ

НАДА
03. јул 2021.
Без боље популационе политике нестаћемо као народ

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) позива државне органе да се много озбиљније баве популационом политиком, јер су подаци Републичког завода за статистику да је у Србији прошле године умрло 55.000 људи више него што се родило, поражајаћи и крајње озбиљан.
 
„Само на основу негативног природног прираштаја, а без податка о иселењима,  број становника наше земље је у периоду од 2011. до 2020. године, смањен за скоро 385.000, што је застрашујућа статистика. Уколико држава подстицајним мерама за повећање наталитета не успе да заустави овакав тренд, прети нам физички нестанак као народа у наредном веку" - изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.
 
„Од свих општина у Србији више је рођених него умрилих само у три општине, Прешеву, Новом Пазару и Тутину. Ово је више него јасна порука да је питање наталитета највећи национални приоритет. Државна популациона политика није дала позитивне резултате, зато се мора побољшати позитивним примерима из региона, а пре свега Мађарске, која издваја много веће накнаде трудницама и породиљма, као и субвенционисањем породица са више деце" - поручио је председник ПОКС Жика Гојковић.
 
Коалицију Национално - демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, група и удружења грађана.