Избацити из скупштинске процедуре Закон о водама

НАДА
14. јул 2021.
Избацити из скупштинске процедуре Закон о водама

Коалиција НАДА, коју чини ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана тражи да се из скупштинске процедуре повуче предлог Закона о водама, као и да се због његовог значаја поведе широка јавна расправа.

Предложено законско решење предвиђа увођење система непосредне погодбе приликом давања у закуп воденог земљишта у јавној својини за коришћење речних наноса и постављање сплавова, што је изузетно штетно. НАДА сматра да се тиме ограничава принцип слободног тржишта, елиминише  конкуренција и отвара простор за коруптивне радње. Омогућавање да мимо тржишних услова неко експлоатише шљунак или постави сплав, ни у ком случају не може бити на корист државе  народа.

НАДА подсећа да су грађани Словеније убедљивом већином одбили владин предлог закона о водама, који је по садржини сличан закону који је код нас у скупштинској процедури а да о њему није ни вођена шира јавна расправа.

Коалицију Национално - демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана