Вратити грађанима национализовану имовину у изворнoм облику

НАДА
20. јул 2021.
Вратити грађанима национализовану имовину у изворнoм облику

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) тражиће измену Закона о повраћају имовине и обештећењу, којим ће бити обезбеђено да се коначно изврши правична реституција.

"Они који су се нелегално богатили деведесетих, легализовали су своје богатство закупом земљишта и откупом национализованих предузећа. Ову неправду треба исправити увођењем супституције. Супституцијом држава профитира и оштећени грађани, јер нема финансијског терета за грађане и буџет, нити додатног задуживања, а имовина безнаследника се укњижава трајно. Потребно је само да се примени закон из 2007. године, по којем је враћена имовина верским институцијама, али да се она овог пута односи и на све грађане – изјавио је преседник ДСС, др Милош Јовановић.

- Преиспитаћемо имовину тајкунима коју су будзашто купили од државе, а знали су да поступак реституције није окончан и да постоје прави власници. Србија има довољно ресурса да обештети грађане који су оштећени национализацијоми то у изворном облику, враћањем тачно оне имовине која им је нелегално отета, али највећим делом њом данас располажу тајкуни - поручио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

Коалицију Надионално – демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана.