Држава хитно да коригује цену техничког прегледа возила

НАДА
31. јул 2021.
Држава хитно да коригује цену техничког прегледа возила

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) позива надлежне државне органе да хитно измене цене техничких прегледа и регистрације возила у Србији јер су ти намети постали нереално високи за наше грађане.

- Цена техничког прегледа у Србији је убедљиво највећа у региону. Невероватно је да у Словенији, која има скоро три пута виши стандард од нас, технички преглед кошта 35 евра, а у Србији 6.000 динара. Исто је и са Хрватском, али и са другим земљама ЕУ попут Мађарске и Бугарске, у којима је та услуга око 25 евра. У последњих десет година цена техничког прегледа је повећана за чак 600 посто. То је недопустиво и тражимо од државе да заустави овај сулуди тренд – поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.

- Оно што држава може одмах да уради то је да упрости и убрза техничке прегледе, који данас трају дуже од сат времена, што власници сервиса за технички преглед користе као оправдање за високе цене. Зарада појединих приватних фирми на овај начин се драстично увећава, на уштрб велике већине возача у Србији. Држава мора да покаже одговорност и изађе својим грађанима у сусрет – истакао је председник ПОКС Жика Гојковић.