Срамна кампања против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу

НАДА
23. август 2021.
Срамна кампања против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу

Коалиција НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана, најоштрије осуђује антисрпску кампању коју предводи градоначелник Цетиња Александар Кашћелан, да се устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија не одржи у том граду.

- Покушаји спречавања устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу подижу политичке тензије и подгревају сукобе између браће, који имају исто порекло, историју, веру и традицију. Верска права и слободе се не могу ником ускраћивати и црногорски званичници то добро знају. Овакво понашање је скандалозно и за сваку осуду. СПЦ треба да истраје у својој намери – поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.

- Најприродније је да се нови митрополит црногорско-приморски устоличи баш на Цетињу, по црквеном поретку, у граду у ком су столовали сви његови претходници. Они који то покушавају да спрече одричу се сопствене историје, Црне Горе и Цетиња. Претходници митрополита Јоаникија су устоличени на истом месту и то је процедура коју нико из политичких разлога не може и не сме да крши – истакао је председник ПОКС Жика Гојковић.