НАДА честита устоличење митрополиту Јоаникију на Цетињу

05. септембар 2021.
НАДА честита устоличење митрополиту Јоаникију на Цетињу

Коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана најоштрије осуђује антисрпски хистерију на Цетињу и поздравља истрајност СПЦ да се митрополит Јоаникије устоличи на Цетињу.

– Покушаји спречавања устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу подигли су политичке тензије и подгрејали сукобе међу браћом, која има исто порекло, историју, веру и традицију. Овакво понашање је скандалозно и за сваку осуду, а они који су изазвали насиље остаће уписани у историји на мрачним странама. Најважније је очување мира и зато позивам Србе да не наседају на провокације и да се не окупљају масовно, јер је само устоличење митрополита на Цетињу већ довољна победа" - изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

"Они који су покушали да спрече устоличење митрополита СПЦ на Цетињу, одрекли су се сопствене историје, Црне Горе и самог Цетиња. Претходници митрополита Јоаникија су устоличени на истом месту вековима уназад и данашње устоличење је било пресудно да се та традиција настави. Још важније је очување мира међу браћом, да се не понови оно што је било у Црној Гори пре тачно 80 година, чије последице трпимо и данас. Зато је важно смањити тензије и спречити сукоб по сваку цену" – истакао је председник ПОКС Жика Гојковић.