Не одустати од устоличења патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији

09. септембар 2021.
Не одустати од устоличења патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији

Коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана најоштрије осуђује изјаву Азема Власија да Патријарх српски Порфирије не треба да буде устоличен у Пећкој патријаршији, него у Београду, јер представљају позив на сценарио хаоса који је пратио устоличење владике Јоаникија на Цетињу.

"Изјаве које долазе из Приштине су веома опасне и представљају пробни балон албанских сепаратиста како би се проверила решеност наших црквених и државних власти да се устоличење Патријарха Порфирија одржи у Пећкој патријаршији. Управо због тога одговор СПЦ и државе треба да буде јасан да се од таквог устоличења неће одустати", поручио је председник ДСС, др Милош Јовсновић.

"У називу титуле Патријарха српског стоји да је он и Митрополит пећки, тако да би одустајање од устоличења у вековном седишту српских архиепископа и патријарха, Пећке патријаршије, био пораз и одрицање од нашег историјског наслеђа. Цетињски сценарио се не сме поновити, а највећа одговорност лежи на тзв.привременим приштинским институцијама, као и КФОРУ и другим међународним представницима на КиМ", изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.