НАДА поздравља доношење закона о заштити ћирилице

НАДА
14. септембар 2021.
НАДА поздравља доношење закона о заштити ћирилице

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана) поздравља најаву усвајања Закона о употреби српског језика у јавном животу и очувању ћириличког писма, о ком је јуче почела расправа у Народној скупштини Републике Србије.

"Ако познајемо своју историју и културу, знамо које је наше писмо и чувамо га, опстаћемо као народ. Ипак, да закон о ћирилици не би остао само мртво слово на папиру, као што је то честа појава, тражимо и хитно доношење подзаконских аката које ће овај пропис и заиста увести у правни живот Србије" - поручио је кандидат за председника Републике Србије коалиције НАДА и председник ДСС, др Милош Јовановић.

"Жалосно је што смо дошли у ситуацију да законом штитимо наше писмо, али је јасно да из пепела морамо изнова дизати све оно што је деценијама запостављено. Још и раније смо предлагали доношење закона о заштити ћирилице и давања повластица приватним компанијама које је користе, тако да дајемо подршку усвајању овог закона и позивамо све политичке странке у Србији да то исто учине" -  изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.