Обновити кампању лобирања за повлачење признања Косова

НАДА
03. октобар 2021.
Обновити кампању лобирања за повлачење признања Косова

Српска коалиција НАДА, коју чине ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана, тражи да Србија поново покрене дипломатску борбу за повлачење признања лажне државе Косово. У исто време, потребно је да се интензивно ради на спречавању уласка тзв. Косова у међународне институције, УНЕСКО и Интерпол.

- Наша земља мора на све могуће легитимне начине да блокира улазак Косова у УНЕСКО и Интерпол. Најновије најаве Приштине да ће наставити с кандидатуром за чланство у међународним организацијама су потврда неопходности да се побољша дипломатска и свака друга врста сарадње наше државе са земљама које су раније већ одбиле да гласају за улазак Косова у Интерпол и остале европске и светске институције – поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.

- Наша обавеза из Вашингтонског споразума која забрањује лобирање за повлачење признања је истекла и Србија мора да крене у оштру и снажну кампању. Наша једина обавеза је да поштујемо Устав Србије и Резолуцију 1244 СБ УН у којима јасно стоји да је Косово саставни део Србије и да на сваки начин спречимо признавање сецесије наше територије. Због тога је наставак дипломатске активности да што мање земаља у свету призна лажну државу, а и оне које су признале да је повуку, апсолутни приоритет – изјавио је председник ПОКС Жика Гојковић.