Министар финансија да одговори на питања

НАДА
06. октобар 2021.
Министар финансија да одговори на питања

Српска коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана) позива тужилаштво и Управу за спречавање прања новца да покрену хитну процедуру провере објављених докумената из "Пандора папира" јер они стављају под озбиљну сумњу имовину министра финансија Синише Малог.

 

Министар финансија, уместо политичких одговора, дужан је да надлежним органима и јавности конкретно одговори на следећа питања:

 

1. Да ли је био клијент агенције за оснивање офшор фирми „Trident Trust“?

 

2. Да ли је био власник две офшор компаније са Британских Девичанских острва? (Brigham Holding & Finance Inc.“ и „Etham Invest & Finance Corp.“)

 

3. Да ли су те две офшор компаније купиле две фирме у Бугарској - „Erma 11“ i „Erul 11“, које су у свом власништву имале 24 апартмана у Бугарској?

 

4. Да ли је био у пословним односима са Срђаном Дабићем, директором српског огранка "Лукоила", у време док је у Агенцији за приватизацију био надлежан за продају Беоптеролових пумпи управо Лукоилу?

 

Један од највећих изазова Србије је корупција, а светска афера "Пандорини папири" повезана са прањем новца међу којима су се нашли и српски политичари то и потврђује. Убеђени смо да ће ова афера произвести смене и оставке у многим државама чији су министри учествовали у прању новца. Да би ојачала институције, а грађани повратили веру у право и правду ова афера ни у Србији не сме бити неразјашњена.